Кой е човекът от легендарната снимка, който застава сам пред китайските танкове? (видео)

458539_tjenanmen1_fПреди 25 години, на 5 юни 1989 г., един самотен демонстрант застана пред колоната от танкове на площад Тянанмън в Пекин и се превърна в символ на смелост за цялото поколение.

Въпреки това, за този млад човек, който през годините стана известен като „Човекът танк“, “ Непознатият бунтовник “ и „Непознатият демонстрант“, не се знае много.

Някои медии съобщиха, че името му е Ванг Вайлин, но никога не е била потвърдена истинността на това. Южнокорейската осведомителна агенция „Jonhap“ обяви през 2006 г. , че Ванг Вайлин е псевдоним и че след клането,  през Хонг Конг е избягал в Тайван.

Това, което се знае за него, са действията му, записани от камера в този исторически ден.

Той застава сам пред колоната от танкове, след като китайската армия вече е убила стотици студенти, излезли на демонстрации. Танкът, начело на колоната, се движи напред – назад , опитвайки се да го заобиколи, а той се качва върху него и разговаря с един от войниците.
348007_kina02reutersfoto-arthur-tsang_f

В крайна сметка той е отведен от двама мъже. Остава неясно дали те са били членове на полицията или силите за сигурност , или просто хора, които са стояли наблизо и са се страхували за безопасността му.

През април 1998-ма списание “ Time“ включва „Непознатият бунтовник“ в списъка на 100-те най -влиятелни личности на 20-ти век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *