Нови нападнати площи от скакалци

skakalec

 По предложение на Изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, Министърът на земеделието и храните, обяви каламитет на марокански скакалец със Заповед № РД 12-15 от 21.05.2014 г.

Каламитетно нападение от неприятеля е обявено в районите на област Кърджали – общини Кърджали, Крумовград, Момчилград, Черноочене, Кирково, Ардино, Джебел и област Хасково – общини Ивайловград и Маджарово.

Със съдействието на инспекторите от отдел „Растителна защита” на Областната дирекция по безопасност на храните Кърджали и Хасково, които ежедневно обследваха и картотекираха нападнатите площи се очерта сериозността на създадената ситуация.

Благодарение на техния професионализъм и навременна реакция започна авиационно третиране на засегнатите площи от скакалци. За осем дни, от началото на кампанията до 2 юни включително, са третирани общо 20 800 дка. Приключи пръскането на засегнатите села в общините Ардино и Черноочене. В момента се третират нападнатите села в община Кърджали. От 1 юни се включи и втори хеликоптер за борба срещу вредителя. До края на седмицата предстои да започне авиотретиране и в засегнатите общини от област Хасково.

Мароканският скакалец Dociostaurus maroccanus е типичен многояден неприятел, който поврежда почти всички културни растения. Икономическата опасност, която вредната дейност на неприятеля носи, го нарежда в списъка на икономически важните вредители по земеделските култури в Република България. Ежегодно инспекторите по растителна защита извършват необходимите маршрутни обследвания в районите, където е установено повишаване на плътността на скакалците.

В резултат на направените анализи и прогнози от специалистите по растителна защита за състоянието на популацията на марокански скакалец още в началото на месец април 2014 година стана ясно, че меката зима не оказа влияние върху плътността на зимуващият запас. Наднормените топлинни условия в края на второто десетдневие на месец март ускориха излюпването на ларвите на неприятеля. За първи път е констатирано начало на излюпване на популацията от 9 април, при обичайно за районите на Кърджали и Хасково от началото до средата на месец май.

Продължават обследванията за откриване на нови нападнати площи от скакалци.

03.06.2014 г. Пресцентър БАБХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *