МОТ разкритикува европейските страни за съкращаването на социалните програми

euroМеждународната организация на труда (МОТ) остро разкритикува съкращенията на държавните разходи за социална защита на хората в Европа, провеждани в условията на финансова и икономическа криза.

„На фона на продължаващата безработица , ниски заплати и високи данъци, тези мерки са довели до увеличаване на бедността и социално разслоение“ – се подчертава в „Световния доклад за социална сигурност 2014/2015“, който МОТ публикува  във  вторник, 3 юни, в Женева.

Намаляването на социалните разходи е засегнало 123 милиона души в страните от ЕС , т.е. 24% от общото население на ЕС. Според експерти на организацията, краткосрочните антикризисни реформи, унищожават постиженията на европейския социален модел , чрез който след края на Втората световна война е постигнато драстично намаляване на бедността и подобряване на благосъстоянието на хората.

Само че 2010 г. насам правителствата на повечето европейски страни прибегнаха към “ фискална консолидация и намаляване на разходите“, като по този начин прехвърлиха тежестта за преодоляване на кризата върху плещите на обикновените граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *