След Германия, и Австрия си търси златото

goldСпоред Bloomberg, след Бундесбанк и Австрия ще извърши одит на златните си резерви, съхранявани във Великобритания. През последните години германските евроскептици все по-силно изразяват съмнения в  наличието и качеството на германското монетарно злато, депозирано във ФЕД и Банката на Англия. През януари Бундесбанк най-накрая обяви намерението си да върне повечето от резервите си в злато до 2020 г.

Що се отнася до Австрия, от всичките и златни резерви , състоящи се от около 280 т, в страната са едва 17 на сто; около 150 тона са на съхранение във Великобритания.

Както бе обяснено от представителя на Националната банка на Австрия Кристиан Гутледет, и по- рано централната банка многократно е проверявала своите резерви, и от 2007 г. те не са се променяли. Това повдига въпроса: какво е причинило настоящата ревизия?

Официалното обяснение е, че тя се извършва по искане на скептиците от  Партията на свободата, настояващи за увеличаване на прозрачността и за връщане на  резервите в страната. Може би е време за преименуване на партията от евроскептици в „съмняващите се в местонахождението на златото“.

По- ясен отговор дава  австрийското списание Trend, което казва, че  проверката е вследствие на нарастващия обществен натиск – поради факта, че сред австрийците нараства недоверието в съществуването на злато в Централната банка на Англия.

Според управлението на Националната банка на Австрия Евалд Новотни, инвентаризацията е единственият начин всички да се избавят от тези съмнения.

А  влиянието на евроскептиците се засилва. Първо, Германия (която с това темпо може да върне резервите си от Ню Йорк , Лондон и Париж някъде през 3000 година), сега и Австрия …

Коя европейска държава първа ще разбере, че златото и не е там, където би трябвало да бъде ? Кой е следващият, който ще се убеди, че всички тези предположения за безкрайното преместване на   физическо злато от поредната конспиративна теория преминава към фактите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *