Цинизмът предизвиква у хората слабоумие

demenciaЦиничните хора, които не вярват на другите, три пъти повече от другите рискуват да си заработят деменция. Убеждението, че хората действат въз основа на егоизъм и лъжа, за да получат това, което искат, значително увеличава вероятността от когнитивни проблеми, пише The Telegraph.

По принцип, по-рано цинизмът вече е бил свързан с болести на сърцето, но с деменция – за първи път.

Разказва д-р Анна Мая Toлпанен от Университета на Източна Финландия: „Беше проведено проучване върху около 1500 души. Средна възраст на анкетираните – 71 години. Анкетата позволи да се  определи степента на цинизъм, а  осемгодишно наблюдение – хората, които са развили деменция“.

По време на изследването деменция е диагностицирана при 46 души. И хората, които първоначално са имали високи показатели на цинизъм, три пъти по-често страдали от деменция. Освен това показателите оставали актуални дори когато са взети предвид високо кръвно налягане , холестерол и пушене. От 164 хора с високи показатели на цинизъм, у 14 е била развита деменция. В група от 212 души с ниски нива на цинизъм деменция имали 9 души.

Някои хора с болестта на Алцхаймер страдат от параноя, обърканост и промени в настроението. И по принцип , симптомите на болестта на Алцхаймер може да направят хората по- цинични. Може би виновни за това са хормоните на стреса, които, както е известно, увеличават риска от развитие на деменция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *