Средната заплата в Китай: официална статистика и реалност

kitayДържавната статистическа служба на КНР на 27 май публикува данни за доходите на гражданите през 2013 година. Средната работна заплата в цялата страна през миналата година е 45 676 юана на година или 3806 юана ($ 610) на месец.

Средните годишни приходи на служителите в трите най-добре платени отрасли – финанси, IT услуги , научни и технически услуги – са в размер съответно на 99 659 , 90 926 и 76 603 юана, 1,5 – 1,94 пъти повече, отколкото в цялата страна.

Най-ниските средни доходи традиционно имат работниците в селското стопанство, горското стопанство, риболова и животновъдни ферми. Те са 25 820 юана годишно, или 2151 юана ($ 342) на месец , което е с 50% по-малко от средния национален доход.

През изминалата година, според доклада , приходите са се увеличили с 10%, но ръстът им в частните предприятия намалява с 3.1 процентни пункта, а в държавните, полудържавните и колективните – с 1.7 процентни пункта.

Според официалната статистика на Пекин, която традиционно се завишава,  средната заплата в Китай е все още ниска в сравнение със западните страни. Но за да може адекватно да се оцени реалната ситуация с китайските доходи , трябва да се вземат предвид други фактори, които съставят така наречената „китайска  специфика“.

Както беше съобщено от официалните китайски медии, ръководителят на отдела за  статистика на населението и заетостта Фен Найлин признава, че заплатите на  „твърде много“ ??служители в държавни, полудържавни и колективни предприятия са под средните за страната.

На 28 май Министерството на човешките ресурси и социалната сигурност на КНР публикува статистика , според която средната месечна заплата на работниците мигранти от селските райони в страната в края на 2013 г. възлиза на 2 609 юана ($ 414). В Китай това са около  250-270 човека.

Но дори и за тези, чиито доходи се считат за високи, животът в  Китай не е много сладък.

Китайското издание First Financial Daily цитира PR- специалист в голяма компания , чийто годишен доход е 200 милиона юана ($ 32 хиляди) : „В нашето предприятие мъжете са третирани като добитък, а жените – както и  мъжете. Непрекъснати изморителни командировки и извънредна работа – това е съвсем обикновено явление“.

http://analizator.eu/archives/6285

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *