Създадоха лекарство, което достига само до раковите клетки

cancerУчените се надяват до края на тази година  да получат  първите количества от лекарство, което се доставя  директно и само в раковите клетки. Както заяви един от ръководителите на проекта, Валерий Фокин, това ще бъде важна стъпка към мечтата на много поколения лекари – селективна терапия, която потиска заболелите клетки и не засяга здравите.

Работата се води на две места – в Московския Физико- технически институт (MФИT), който през последните години активно развива биологичното направление и в  Института Скрипс в Сан Диего, Калифорния. Проектът се ръководи от американския професор Джеймс Полсън и Валерий Фокин, възпитаник на Университета в Нижни Новгород.

Курсът на изследване е започнат със злокачествени заболявания на кръвта, където ролята на ракови клетки играят белите кръвни клетки – левкоцити, включително и В-клетките. Учените са открили , че тези клетки имат „рецептори“, благодарение на които те разпознават и абсорбират, по-специално, някои видове полизахариди.

Голяма  молекула от полизахарид е избрана за „превозно средство“, „на опашката“ на която учените  решили да „поставят“ лекарството. То се „опакова“ в „липозомална форма“ – “ голяма клетка с липиден  мастен слой, с размер от порядъка на 80-100 нанометра“, казва Валерий Фокин .

В близко бъдеще , според авторите на проекта,  лечението на рак на кръвта ще изглежда така: „топки“ от полизахарид и лекарството се въвеждат в кръвта,  левкоцитите ги разпознават, а другите кръвни клетки остават безразлични към тях.

Такъв курс на лечение ще бъде много по- хуманен от модерната химиотерапия, която потиска всички видове клетки, но тъй като туморните клетки са много по- ненаситни, те абсорбират повече от отровата и умират. Тестването на ново лекарство при хора се планира да започне през следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *