Милер: Европейската комисия не може да забрани изграждането на „Южен поток“

milerЕвропейската комисия не може да спре проекта „Южен поток“,  през декември 2015 г. първият  газ по морския участък ще постъпи в България, заяви ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер.

Газопроводът се строи през Черно море до страните от Южна и Централна Европа,  с цел да се диверсифицират маршрутите за износ на руски газ.

„Европейската комисия не може да спре строителството, на нас никой не може да ни забрани да строим. И нашият отговор е много прост. През декември 2015 г.,  през декември следващата година, първият газ по морската тръба през Черно море ще тръгне в България, ще стигне до Европейския съюз“, – каза Милър в тв предаване в събота. Освен това  ръководителят на „Газпром“ потвърди, че представители на Гърция са поискали разклонение на  „Южен поток“ към тяхната страна.

По-рано Русия започна съдебно производство в рамките на СТО за третия енергопакет на  ЕС. Този документ не позволява на компаниите,  произвеждащи газ, да бъдат собственици на разположени в региона тръбопроводи, което създава сериозни пречки за проекта „Южен поток“ .

Руският президент Владимир Путин заяви миналата седмица, че Русия възнамерява да изпълни проектите „Северен поток“ и „Южен поток“ , но ако ЕС пречи на изпълнението на последния,   ще се разгледат  други опции за руския газопровод – през страни извън ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *