Краят на свободната воля. Засега само при маймуните…

 maymunaУчените са се научили да контролират решенията на примати, използвайки имплантирани електроди в мозъка. Според лекарите, новата технология ще доведе до по -ефективно лечение на наркоманиите.

Учени от Massachusetts General Hospital и Университета в Льовен показват колко бързо и ефективно може да се отнеме волята на макаци. Електродите били  използвани за стимулиране на области на мозъка при животните, които играят ключова роля в процеса на обучение, насърчаване и мотивация. Технологията е  предназначена да принуди маймуните да изберат  конкретни образи. Пробивът може да се използва, за да се помогне на хората да забравят всякакви пристрастия (!!!).

Wim Vanduffel от Масачузетс заяви: “ Предишни изследвания при гризачи показаха,  че изкуственото стимулиране на някои части от вентралната област на кората на главния мозък силно се отразява на поведението, нашата работа е мост между гризачи и примати“.

На маймуните били показвани снимки и видео клипове, при опит да се идентифицират техните предпочитания. След това пускали по имплантирани електроди ток и приматите променяли своя избор – по-често гледали това, което преди не привличало вниманието им.

Лека стимулация на мозъка  – и животното  променяло първоначалното си предпочитание. Д-р Vanduffel е убеден в ползата  от получените данни за лечение на наркомании и депресии.

Той казва, че в момента за стимулацията в момента е необходима хирургична интервенция: за имплантиране на електроди в мозъка  неинвазивните методи могат да бъдат използвани за лечение на хора в бъдеще.

„След като неинвазивните методи – ултразвук, например, може да се прилагат с достатъчно висока точност , те могат потенциално да се използват за коригиране на дефекти , като например пристрастявания и затруднения в обучението“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *