Китай нарече „заплашване“ изявленията на американския военен министър

kitayКитай реагира остро на изявлението на министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл (Chuck Hagel), който, според китайската страна, е „изрекъл заплахи“, като е обвинил Китай в разпалване на напрежение в спорните води на Южнокитайско море, пише  asiaone.com

Заместник-началникът на Генералния щаб на Народно-освободителната армия на Китай Ван Гуанчжун нарече изказването на Хейгъл безпочвено и осъди факта, че тези думи са изразени публично в присъствието на министрите на отбраната, дипломати и експерти по сигурността , които взеха участие в годишната среща на върха Шангри ла в Сингапур.

„Речта му е пълна с арогантност, подбуждане, заплахи и сплашване. Изказванията са абсолютно неконструктивни, обидни и също така са направени публично. Тези обвинения са безпочвени и безпричинни“ – каза Гуанчжун.

Заместник- началникът на Генералния щаб отбеляза също, че   срещата на върха има за цел основно да насърчи диалога в сферата на регионалната сигурност  между правителствата, при което неоснователни обвинения към Китай са недопустими.

По-рано министерството на отбраната на Япония заяви, че китайски самолети Су-27,  руско производство, са се доближили на  опасна дистанция от 30-50 метра до японския самолет YS -11 в района, където се пресичат обявените от двете страни зони за въздушна отбрана. Китай, от своя страна, заяви, че такива маневри преди това са си позволявали японски военни.

Преди това министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл предупреди, че САЩ няма да си затварят очите, когато страни като Китай се опитват да ограничават корабоплаването или пренебрегват международните правила и стандарти, предаде Асошиейтед прес.

Хейгъл заяви, че териториалните претенции на Китай в Южнокитайско море дестабилизират региона и че нерешаването на споровете с другите страни заплашва дългосрочния напредък в Източна Азия.

One thought on “Китай нарече „заплашване“ изявленията на американския военен министър

  1. Разбира се бих се учудил САЩ някъде да неса направили нещо разпалващо напрежение и конфликти. Както се казва във всяко гърне мерудия и на всяка тенджера капак.Те са като някакъв луд пироман обикалящ в стая с бурета с барут и на всякъде пуска искра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *