Европейската комисия може да забрани парфюмите Chanel

shanelЕвропейската комисия започна разглеждането на въпроса със забраната на 12 съставки, използвани за производството на Chanel № 5, и други известни парфюми, съобщава The Independent. Потенциално опасните вещества за хора, страдащи от алергия,  може да бъдат обявени извън закона още през август 2014 г., което би застрашило съществуването на редица известни аромати.

В списъка на парфюмните съставки, които могат да бъдат забранени като потенциално алергенни влизат   тонка боб, защото съдържа кумарин ( кристали от това  вещество са с аромат на прясно окосена трева) и  розово масло. По същата причина с вето може да се сдобият  масла от лимон и мандарина, екстракт от дървесен мъх и синтетичната молекула HICC, ценена от парфюмеристите за редкия аромат на лилия. Какви други вещества може да бъдат забранени, не се съобщава.

Според статистиката от ЕК, от алергии към тези вещества страдат от 1 до 3 на сто от хората в  Европа. Наличието на алергенни съставки в парфюмите  може да предизвика дразнене на кожата и отоци.

Забраната би могла да засегне и такива големи марки като Chanel, Hermes , Dior и Guerlain, както и редица по-малки. По-специално, законът ще направи неясни перспективите за производство на такива известни парфюми као Chanel 5, Shalimar от Guerlain и Miss Dior от Christian Dior.

Законопроектът предизвика смесени реакции у представителите на козметичната промишленост. От Chanel съобщиха, че са обезпокоени от ситуацията, но гледат на нея с оптимизъм, разглждайки необходимостта да се намери заместител на съставките като „предизвикателство“ за парфюмеристите.

В продължение на почти сто години парфюм Chanel № 5 неизменно е сред първите десет най- продаваният парфюми в света. Те са създадени през 1921 г. по искане на Coco Chanel  от бившият руски придворен парфюмерист Ernest Beaux

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *