Анти – американският алианс на Путин – заплаха за целия свят

ati-usa„Ето добрата новина: Владимир Путин не саботира гласуването в Украйна в неделя, и сега тази страдаща  страна има избран за президент“ – казва колумнистът на Times Роджър Бойс.

Но има и лоша новина: Путин се интересува от „формиране, заедно с Китай на нещо,  което е предназначено да се превърне в антиамериканска ос, достойна за „Доктор Но“ .

Какво  обединява Русия и Китай? Подозрителното отношение към САЩ и съвпадението на интересите.

„И двете страни се чувстват притиснати в ъгъла. Към тях се присъедини и Индия, а нейният новоизбран  лидер Нарендра Моди често посещава  Пекин като почетен гост, докато САЩ, напротив , в продължение на много години не са давали на  Моди виза“ – се казва в статията.

Добре дошли в новия клуб – RIC, заключава авторът, позовавайки се на Русия , Индия , Китай. „Това не е старата „ос на злото“ и не е военен съюз, но той е решен да подкопае хегемонията на САЩ толкова ясно, колкото всеки злодей от  „бондианата“ , казва Бойс.

Текущите събития (украинската криза , решението на САЩ да сложат край на войната в Ирак и Афганистан, както и да не използват сила срещу Сирия и Иран) „всъщност създадоха нова платформа за конфронтацията Изток-Запад по целия свят. Предизвикателство идва от една многополюсна структура, в основата на която са  Китай , Русия и Индия“, заключава авторът.

Какво да прави Запада? „Да отхвърли недоверието към  Моди и да ухажва новата Индия, която той оглавява.  Да залага на факта, че Русия е станала не  равноправен, а младши партньор на Китай.  САЩ , макар и уморени от войни,  трябва да докажат, че не се оттеглят предсрочно от сцената“ – пише Бойс.

Източник : The Times

Превод: http://analizator.eu/archives/6217

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *