Учените са изобретили хапче, което изтрива спомени

tabletkaВъзможността за отстраняване на спомени е обект на научната фантастика от десетилетия. А както сега съобщиха учени,  хапчето, което заличава лошите спомени,  може да се превърне в реалност в близко бъдеще.

Експерименти върху мишки са показали, че лекарство, използвано за лечение на множествена склероза, напълно е избавило гризачите от спомени за  предишни негативни преживявания, свързани с физическа болка.

Изследване на американски учени дава надежда, че в бъдеще ще се появят лекарства, които могат да изкоренят спомените за травмиращи събития и да помогнат на пациентите да преодолеят фобии , хранителни разстройства и дори сексуални проблеми.

С появата на тези лекарства може да се превърне в реалност сюжетът на филма „Блясъкът на чистия ум“ с участието на Кейт Уинслет и Джим Кери. Във филма  двойката реши да изтрие спомените си за другия, когато отношенията им се развалиха.

Финголимодът – препаратът, използван в експериментите върху мишки, е достъпен и сега под формата на таблетка. Облекчава симптомите на множествена склероза чрез потискане на имунната система.

Д-р Сара Шпигел от Virginia Commonwealth University , САЩ, и нейните колеги са открили, че той може да инхибира ензима хистондеацетилаза – ключов протеин, който регулира генната експресия. По време на въвеждането на финголимод у мишки, той преминал през кръвно-мозъчната бариера и им помогнал бързо да забравят последните неприятни епизоди от живота .

„Финголимодът е одобрен от Асоциацията за контрол на храните и лекарствата,  като препарат за лечение на множествена склероза, има благоприятен ефект върху централната нервна система, която все още не е добре проучена и разбран от учените “ – цитира д-р Шпигел  британският таблоид Mail Online. Тя също така отбелязва , че лекарството заслужава да се разглежда като кандидат за използване при адювантно лечение на посттравматично стресово разстройство и други тревожни разстройства.

На теория  такава таблетка може да изкорени спомени от травматични събития , случили се в миналото. Въпреки това, има етични въпроси, възникващи  при използването му. Някои смятат, че хапчетата могат да елиминират самата същност на това, което ни прави хора, и да има опустошителни психологически последици, лишавайки тези, които го приемат, от възможността да се учат от грешките си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *