Астрономи откриха радиогалактика недалеч от Земята

radio-galaktikaАстрономите от Западна Австралия в края на миналата година  случайно открили радиогалактика недалеч от Земята. Астрономът от ICRAR д-р Наташа Хърли – Уокър, забелязала тази галактика, когато учените изследвали цифрова снимка, направена са телескопа MWA  (Murchison Widefield Array).

Независимо от факта, че според астрономите галактиката е недалеч от нас, нейното червено отместване е равно на 0.0178, а за да стигнем до нея, ще са ни необходими 248 милиона светлинни години .

Според Хърли – Уокър, радиогалактиката NGC1434  е много голяма. В нея все още има звездообразуване и външният и вид предполага, че тя не е била изложена на сблъсъци и сливания с други галактики.

Моментът, който е предизвикал особен интерес за учените, е, че този обект се намира в спирална галактика , подобна на нашата . Това е много рядко явление.

Тъй като обектът е сравнително близо , това означава, че галактиката е доста  стара , вероятно формирана през първите милиард години след Големия взрив.

В допълнение, според д-р Хърли – Уокър, в някакъв момент централната черна дупка на галактиката се е изключила, но радио-джетовете останали.

Защо се е „изключила“ черната дупка , учените все още не могат да кажат, това изисква по-нататъшно наблюдение на центъра на галактиката, с помощта на много чувствителен инструмент с много тясно полезрение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *