Вложителите в кипърски банки подадоха искове срещу ЕК и ЕЦБ

Imacon Color ScannerВложители в кипърски банки са завели съдебни дела срещу  Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия,  претендирайки за компенсации на щетите им в резултат на „подстригването“ на депозитите през миналата година, като условие за получаване на помощ за борба с кризата в страната.

Пострадалите вложители в най-голямата на острова  Банка на Кипър и вече ликвидираната Кипърска народна банка (известна като Laiki) са подали  четири иска в  Европейския съд.  Съобщението бе публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Според ищците, ЕЦБ и Европейската комисия са лишили  собствениците от техните активи и депозити като „явно и грубо са превишили своите правомощия“, спешно прилагайки принудителен механизъм за привличане на депозити. Освен това, по тяхно мнение, наложените след приемането на решението за „подстригване“ на депозитите мерки за ограничаване на движението на капитали, са лишили техните собственици от възможността да изтеглят или прехвърлят парите си в по-сигурни банки.

В документите на иска не се споменава сумата на загубите, претърпени от вложителите.

Решението за подстригване на незастраховани депозити беше прието през март 2013 г. на заседание на Еврогрупата. Това беше безпрецедентна мярка, предвиждаща  принудително привличане на средства за   двете водещи банки, за рекапитализация на Банката  на Кипър.

По-късно Laiki беше ликвидирана в съответствие със същото решение. Кипърското правителство бе принудено да предприеме такива мерки , за да получи помощ от тройката кредитори (ЕЦБ , Европейската комисия и МВФ) в размер на  10 милиарда евро, което предотврати фалита на страната.

Процесът на подстригване на незастраховани депозити в Банката на Кипър бе завършен през юли 2013 г., в резултата на което на власт в нея дойдоха нови акционери, които получиха акции в замяна на конфискуваните средства.

Към днешна дата , от 14 членове на съвета на директорите, 5  са представители на Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *