НАТО може да разположи войски на територията на бившия съветски блок

nato„Държавите-членки на НАТО  разработват планове за разполагане на войски в страните от бившия Съветски блок, което ще сложи край на споразумението с Русия, подписан след края на Студената война “ – съобщава кореспондентът на The Sunday Times Боян Панчевски.

Министрите на отбраната на 27 страни от НАТО ще обсъдят тези планове по време на среща в Брюксел следващата седмица, която има за цел да подготви програма за срещата на върха на лидерите на тези страни през септември, пише авторът.

“ НАТО и Русия подписаха т. нар. „Основополагащ акт за взаимни отношения, сътрудничество и сигурност“ през 1997 г., в рамките на който те се съгласиха , че западните държави няма да разполагат значителни военни сили на изток от река Елба“ – напомня Панчевски.

Въпреки това, източници от НАТО казват , че споразумението е в сила само докато „ситуацията“ остава същата и двете страни спазват неговите условия, а нещата са се променили, тъй като Русия анексира Крим.

Новините за плановете на НАТО се появиха миналата седмица, когато Владимир Путин подписа споразумение за продажба на природен газ за Китай.

„Това се възприема като знак на пренебрежение към Запада , който наложи санкции срещу Русия“, – отбелязва авторът.

Източник : The Sunday Times

http://analizator.eu/archives/6195

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *