Новото похищение на Eвропа

evropaДревните митове понякога объркват европейците. А отначало всичко е било толкова романтично : Зевс отвлякъл красивата  финикийска принцеса Европа,  превръщайки се в бял бик и я отнесъл на гърба си на остров Крит. Тя му родила трима синове и до края на дните си живяла в любов и щастие. На името на героинята от гръцката митология е  наречен нашия континент.

Оттогава са минали много векове, нашите нрави са станали по-малко поетични, а похитителите сега не се отличават с деликатност. Сега Европа може да бъде похитена от Договора за свободна търговия със САЩ. Ако има избор между Зевс и янките- спекуланти с техния Договор за свободна търговия, бих предпочел да ме отвлече гръцкия бог, превърнал се в снежнобял бик.

Но договорът не се нарича Зевс или с някакво друго приятно име. Ние говорим за трансатлантическото партньорство в областта на търговията и инвестициите . Не ми харесва името на похитителя, особено неговото име – Инвестиции.

Всеки път, когато чуя за ползите, които обещава  мистър Инвестиции, аз чувствам атака върху основните ми права. Моята свобода може да бъде инвестирана в неговата цензура, моят синдикализъм – в неговата експлоатация, моето жилище – в негово разположение за прекратяване на договора за наем, кредитът ми – в негова афера, а  любовта ми – в неговата омраза. Нямам нужда от такива инвестиции.

Обикновените хора, към които се отнасям и аз, практически не знаят нищо за предстоящото споразумение за зона за свободна търговия между Европа и САЩ.

Водят се тайни преговори, а  международни активисти за правата на човека, организации с нестопанска цел (НПО), синдикатие и други заинтересовани страни,  нямат достъп до реална информация за предмета на обсъждане.

Той се представлява зад затворена врата от групи, отразяващи интересите на народа , социалисти, демократи и републиканци (и съвсем не в този ред, струва ми се) .

Аз не разбирам как демократичните правителства на Европейския съюз и Съединените американски щати , могат да обсъждат нещо,  тайно от избирателите си.

Винаги съм си мислел , че в страни, където има свобода и демокрация, няма тайни . Но както и да са  се опитвали опозиционери, еколози, правозащитници, журналисти и други да научат повече за трансатлантическото партньорство в областта на търговията и инвестициите, ни казаха, че това е държавна тайна.

Или тайна на държавите, континентите.

Демократичните тайни. Никога не съм мислил, че демокрацията може да съществува съвместно с режим на секретност, предвиждащ възможност да се скрие от хората същността на търговските договори, които избраните представители на народа, се готвят да  подпишат с други континенти.

Може би аз съм се учил зле или съм направил грешка при  избора на моите представители? Може би ние сме унищожили демокрацията с необмислено гласуване на  избори, без да сме били наясно с това?

Очевидно, в трансатлантическото партньорство в областта на търговията и инвестициите, няма нищо поетично , и това споразумение ще даде възможност на дружествата , инвестиращи капитал в нашата страна, да търсят обезщетение, ако техните интереси бъдат засегнати от промени в законодателството.

Например , ако един американски производител на автомобили Chrysler изгради заводи в Испания, наеме евтини испански работници на минималната работна заплата, а утре правителството на някоя спуерпрогресивна партия на Испания  повиши минималната работна заплата, Chrysler може да съди  Испания за принуждаване да увеличи плащанията.

Това е същността на зоната за свободна търговия. И съдът, разглеждащ този иск, ще се състои от експерти (а не от съдии), назначени от Трансатлантическото партньорство или директно от Chrysler. В резултат на това , ние ще трябва да платим глоба.

Същото се случва и с храната. Нашето законодателство в тази област е много по- строго , отколкото в САЩ , но за  да подпишем споразумението, ние ще трябва да го смекчим.

А по-добре за здраве и да не говорим: в САЩ на  бедните пациенти с рак им дават лекарства  с изтекъл срок. Това отслабане на контрола е наречено дерегулация.

И тъй като ние не правим нищо, за да предотвратим нашето похищение и нямаме пълната информация и гласувайки просто така, Договорът за зона за свободна търговия със САЩ ще бъде подписан .

И това ще бъде краят на Европа, която е принесла  своята сексуална свобода в  жертва на белия бик, Европа, която по-късно се опита да се освободи като жена и като родина чрез Френската революция, когато Свободата вдигна масите,  вече не бе девствена принцеса, а истинска жена.

Благодарение на трансатлантическото партньорство в областта на търговията и инвестициите, тази нова Европа ще се превърне в огромен затвор Гуантанамо . Как ще се натъжи Зевс, който похитил Европа единствено от любов към нея! Надявам се, че той ще намери начин да  отмъсти.

Anibal Malvar

EEUU rapta a Europa

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *