Путин ще обсъди новия световен ред в Китай

kitayНа 20 май руският президент Владимир Путин замина на двудневно посещение в Китай на фона на остра конфронтация със Запада.

На 20 май , т.е. няколко дни преди президентските избори в Украйна, руският президент Владимир Путин замина на посещение в Китай по повод  четвъртата конференция за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия. Там той ще се срещне с китайския си колега Си Цзинпин и ще се опита да завърши подписването на газовото споразумения (бел.ред. – това не се случи), като тези преговори се водят вече 20 години.

Освен това той ще проследи и съвместните учения  в Източно- Китайско море, където Пекин има редица териториални спорове със своите съседи.

Чжу Цзинзе (Zhu Jinjie), преподававател във Фуданския  университет и експерт по страните от БРИКС и руско- китайски отношения, анализира сближаването на двете страни на фона на украинската криза и антикитайски демонстрации във Виетнам.

Le Figaro: Защо Владимир Путин избра точно  този момент, за да се срещне с китайския си колега ?

Zhu Jinji: Срещата на ръководителите на двете държави е символично и повдига въпроса за нов световен ред. Революцията на Майдана  и събитията в източната част на Украйна, нарушиха статуквото в Европа, докато започналите във Виетнам протести срещу действията на Китай свидетелстват за промени в азиатския  геополитически пейзаж.

Каквото и да е, посещението на Путин идва в момент на промяна в баланса на силите между развиващите се страни начело с Китай и Русия  и западните страни, начело със Съединените щати. Като се има предвид, че следващата среща на върха на Г-7  (Русия наскоро бе изключена от организацията след анексията на Крим) ще се проведе 4 и 5 -ти юни в Брюксел , а на 15 юли в Бразилия ще има  среща на Г-20, разговорът на Путин с Цзинпин със сигурност ще се отнася до промени в световния ред.

– Може ли да се разглежда  това посещение като начало на алианс между Русия и Китай?

– През 2013 г. Пекин направи стъпки към сближаване с Москва, а Си  Цзинпин пътува до Русия на първото си официално посещение. Китай подкрепи  избрания път на Русия за развитие, а на срещата във вторник трябва да очертае нова стратегия за равновесие между  най-големите световни сили .

Двете страни възнамеряват да обявят официално развитието на стратегическо партньорство , но Китай иска да си запази терен за дипломатически маневри и няма да стигне твърде далеч в съюз с Русия. Следва да се отбележи , че сближаването се извършва в трудни условия: от началото на финансовата криза през 2008 г. изминаха шест години, а отношенията на  западния свят  с развиващите се страни са все по-близо до конфронтация.

– Какви разногласия се крият зад това сближаване между Москва и Пекин?

– Украинската криза  засили  позицията на Китай по отношение на Русия, което обяснява предстоящото подписване на договори за газ , след години неуспешни преговори за цените . Китай последователно подчертава ангажимента си към политика на ненамеса във вътрешните работи, а агресивните действия на Русия към Украйна, донякъде го смущават. Но той все пак ще се придържа към максимално дипломатична  риторика .

Оригинална публикация :  Poutine va discuter en Chine un «nouvel ordre mondial»

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *