Вредната храна ще се приравни към цигарите

debelСветовната федерация по затлъстяване призова  да се регулира хранително-вкусовата промишленост така, както и тютюна, защото некачествените и вредни продукти предизвикват затлъстяване. А затлъстяването може да се сравни с негативния ефект при употреба на   тютюневи изделия.

Експерти предполагат да се поставят върху опаковките на храните изображения , които разказват за опасностите от затлъстяване и много точна информация за техния състав. Такива промени предстои да се  внедрят в световен мащаб.

Статистиката показва, че все по-голям брой хора умират от затлъстяване ( през  2005 г. -2,6 милиона, а през 2010 г. – вече 3,4 милиона) .

В допълнение към външните промени, специалистите говорят и за намалявне на концентрацията на сол, наситени мазнини и захар в храните. Също така става въпрос за подобряване  качеството на храната в болниците и училищата, по-строг контрол на рекламата и  провждане на образователни кампании.

От всички храни и напитки  трябва да се премахнат изкуствените трансмазнини. И това трябва да бъде направено в рамките на пет години.

Рекламата, насочена към деца , и рекламата излъчвана  в телевизионните паузи, трябва да претърпи редукция.

Правителствата трябва да помислят и за преразглеждане на цените на хранителните продукти , въвеждане на нови данъци, промяна в системата на лицензиране.

Експерти сравняват сегашната ситуация със затлъстяването със ситуацията с цигарите през 60-те години. Тогава всички твърдяха, че цигарите са безвредни.

За да се промени тази ситуация, трябва системен подход, който да се прилага във всички страни. Кои от страните ще подкрепят инициативата е трудно да се каже. Но, според експерти, към движението може да се присъединят Бразилия и Норвегия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *