Пътят към еврофашизма – 2 („Huffington Post“, САЩ)

evropaИзследване на Open Europe показва, че на изборите тази седмица за   Европейски парламент, антисистемните партии могат да получат 218 места от общо 751, т.е. само 29% от местата в парламента. В сегашния парламент те заемат 21% от местата.

Странното е, че политиката на икономии е в полза на  Германия, за която еврото всъщност изглежда като валута със занижен курс. До този момент в Германия ултрадесните  не са толкова силни, затова германците процъфтяват. Германия успява да изнася безработицата си. Но е малко вероятно , че някой друг ще го направи.

Германия е страната, която ни даде една красива дума – schadenfreude (злорадство), се възползва от страданията на останалата част от Европа. Въпреки доброто си познанство с фашизма, германците предпочитат да си затварят очите за това какво може да се случи , ако хората бъдат доведени до крайност.

Виждайки, как  икономическите олигарси лишват работниците от препитание, хората в отчаянието си се  разочароват от демократичните механизми и се обръщат към ултранационалистите и крайната десница. Резултатът е странен съюз на плутократи и бедняци. Елитите едва не пукат от смях.

Най-добре за  тази заплаха е  писал дори не и Карл Маркс, а Карл Полани (Karl Polanye) – известен  политически философ от XX век. Описвайки разрушителните тенденции в дейността на пазарния  елит на XIX век и процеса на изпадане във фашизъм след Първата световна война, той казва: “ Фашисткият изход от безизходицата на либералния капитализъм – това е реформа на пазарната икономика, с цената на пълното ликвидиране на демократичните институции“.

Между другото, както наскоро писах в American Prospect, този месец се навършват 70 години от датата на излизането на класическия труд на Полани „Великата трансформация“ (The Great Transformation), който беше публикуван през май 1944 година.

Той e считал, че ако искаме да запазим демокрацията,  трябва да се притесняваме от финансовите магнати и техните идеологически съюзници, проповядващи пазарни утопии

Европейският съюз е проект на далновидни държавници, които са разбирали опасността, за която говори Полани, и са се стремили да  избегнат повторение на Втората световна война. Те са искали да удържат  Германия в рамките на демократичното единство и да установят  приемлив за  обществото баланс между пазарна икономика и демокрация.

Те добре са научили уроците на историята и са осъзнавали: за да може хората да не предпочетат тоталитаризма – ляв или десен – правителството не следва да лишава хората от техните свободи и средства за препитание в името на абстракции, независимо дали това е идеалът на висшата раса, диктатурата на пролетариата или идолът за ненамеса на държавата на пазара. Въпреки това, в навечерието на кризата от 2008 г. и след нея,  ЕС въведе политика на спестяване за обикновените хора и социални гаранции за банките.

Трагедията на нашето време е, че властите пожертваха  половин век на благоразумна обществената политика заради икономически идеи, които са полезни само за банкери и облигационери.  Нищо чудно, че хората са недоволни .

Саркастичният немски драматург Бертолт Брехт, чувайки как чиновник говори, че правителството е загубило доверието на хората, предположил, че правителството трябва разпусне народа и да си намери нов. Именно така постъпват диктаторите, превръщайки гражданите в подмазвачи. ЕС е в сериозна опасност от попадане в следващия проект на елитите, които са загубили доверието на хората.

Въпреки, че ние в Америка нямаме депресия като цяло, виждаме същия странен съюз на супербогатите с икономически уплашените, същия сляп гняв срещу правителството и същото унищожаване на демокрацията – в нашия случай чрез партийната политика, върховенството на плутократите и корупцията в съдилищата. И ние виждаме и лявоцентристко правителство – компрометирано,  отслабено и неспособно да поеме лидерска роля.

Както пише Томас Пикети в известната си книга „Капитализмът в XXI век“,   средата на XX век е необикновен период на фона на повече от 200 – годишната история на постоянна концентрация на богатство. И една от най-необичайните характеристики на следвоенната ера бе фактът, че една стабилна демократична система не само споделя  с работниците справедлива част от общото икономическо производство, но също така ги прави бенефициенти на демократичния проект.

Сега под угроза са и социалната справедливост, а и самата демокрация . Не е чудно, че отчаяните хора се обръщат към националистическата идеология – и това все още не е най-лошият вариант.

Пътят към еврофашизма („Huffington Post“, САЩ)

http://www.huffingtonpost.com/robert-kuttner/the-road-to-eurofascism_b_5348995.html

Robert Kuttner

Край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *