Четири смъртоносни вируса са плъзнали по цялата планета

virusВъоръжените конфликти са станали причина за появата на четири огнища със смъртоносни вируси – корнавируса на близкоизточния респираторен синдром, треската ебола и двата вида птичи грип. Това съобщи по време на откриването на 67-ата Световна здравна асамблея в Женева, заяви ръководителят на СЗО Маргарет Чан, съобщи Гласът на Америка.

„Промяна на начина на живот на хората на планетата дава на изменчивия свят на микробите нови възможности за развитие, – поясни Че. Преди две години, международното разпространение на полиомиелитния вирус  почти бе прекратено, но сега това не е така. Преди две години полиомиелитът бе поставен на колене, благодарение на по-доброто политическо лидерство, по-ефективни стратегии и инструменти и всеотдайността на милиони борци с болестта. Факторите, които причиниха сегашните неуспехи са в голяма степен извън контрола на сектора на здравеопазването“.

Според ръководителя на СЗО , причината за разпространение на вируси са виновни въоръжените конфликти, поради което възниква масовото изселване на мигранти. В областите на сблъсъци има слаб граничен контрол, а в някои региони въоръжените групи забраняват ваксинациите, а лекарите биват нападани.

В системата на здравеопазване в света може да се проследи „зловеща тенденция“, сигурна е  Маргарет Чан. Тя отбеляза, че необходимите  за адекватна борба с  вирусите социална сплотеност и стабилност вече не са достатъчни, поради растежа на неравенство и икономическа изолация.

Социалното разслоение на свой ред предизвиква не по-малко опасни заболявания: в някои райони  хората страдат от затлъстяване, буквално тъпчейки се до смърт, а в други – умират от глад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *