САЩ обвиниха представители на китайското правителство в киберпионаж

kiber       Американското министерство на правосъдието обвини няколко представители на китайското правителство в кибершпионаж срещу американски компании, съобщиха американските медии , позовавайки се на източник, запознат със ситуацията.

Това е първият път, в който Съединените щати издигат обвинения от този вид по отношение на държавен субект.  Според материалите по делото, няколко представители на китайското правителство   са използвали военни съоръжения и разработки на спецслужбите за кибершпионаж срещу американски компании.

Имената на засегнатите компании не се съобщават, но е известно, че са от  енергийния сектор и преработващата промишленост. Подробности по случая ще бъдат обявени от главният прокурор на САЩ Ерик Холдър по-късно.

Китай, от своя страна, изисква обяснение от САЩ за предполагаемо следене на голямата китайска телекомуникационната компания Huawei. Данните, според които Агенцията за национална сигурност на САЩ е проникнала в компютърната система на Huawei, даде на медиите бившият сутрудик на  АНС Eдуард  Сноудън .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *