Мистериозни милисекундни радиосигнали може да са от извънземни цивилизации?

radiosignalПрез 1967 г. английският астроном Джослин Бел Бърнел открива загадъчни изключително кратки импулсни сигнали, чийто източник се намира извън Слънчевата система.

В продължение на много месеци тя смята, че тези сигнали могат да бъдат изпратени от извънземна  интелигентен цивилизация, но по-късно е доказано, че те крадено от 30думи се генерират от бързо въртящи се звезди, сега известни  като пулсари.

Да, но наскоро астрономите съобщиха за регистрирането на  нова серия от тези загадъчни сигнали, получили свое име – Fast Radio Bursts (FRBs). Сега учените си блъскат  главите отново –  дали това не  са послания от други цивилизации.

крадено от 30думи

FRBs са радиоизлъчвания със случаен характер , което създава трудности при откриването им , и по-специално в проучването. FRBs са забелязани за пръв път , или по-скоро, са „чути“ от  крадено от 30думи радиотелескопите още през 2007 г., но сигналите били с толкова кратка продължителност,  че на астрономите им трябвали години, за да се уверят, че полученият сигнал не е бъг в оборудването на радиотелескопа. Сигналът, който продължил само пет милисекунди, е наречен Лоримърово излъчване, по името на откривателя Дънкан Лоримър .

През крадено от 30думи април тази година е открита  друга серия FRBs с  гигантския радиотелескоп в Пуерто Рико – и e потвърдeно, че тези сигнали всъщност са реалност, въпреки че естеството на техния произход е все още неизвестно.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2630615/Are-mystery-radio-bursts-messages-ALIENS-Freak-frequency-outside-Milky-Way-baffles-astronomers.html

защищено INVITEXT

Add Comment