Мистериозни милисекундни радиосигнали може да са от извънземни цивилизации?

radiosignalПрез 1967 г. английският астроном Джослин Бел Бърнел открива загадъчни изключително кратки импулсни сигнали, чийто източник се намира извън Слънчевата система.

В продължение на много месеци тя смята, че тези сигнали могат да бъдат изпратени от извънземна  интелигентен цивилизация, но по-късно е доказано, че те се генерират от бързо въртящи се звезди, сега известни  като пулсари.

Да, но наскоро астрономите съобщиха за регистрирането на  нова серия от тези загадъчни сигнали, получили свое име – Fast Radio Bursts (FRBs). Сега учените си блъскат  главите отново –  дали това не  са послания от други цивилизации.

FRBs са радиоизлъчвания със случаен характер , което създава трудности при откриването им , и по-специално в проучването. FRBs са забелязани за пръв път , или по-скоро, са „чути“ от  радиотелескопите още през 2007 г., но сигналите били с толкова кратка продължителност,  че на астрономите им трябвали години, за да се уверят, че полученият сигнал не е бъг в оборудването на радиотелескопа. Сигналът, който продължил само пет милисекунди, е наречен Лоримърово излъчване, по името на откривателя Дънкан Лоримър .

През април тази година е открита  друга серия FRBs с  гигантския радиотелескоп в Пуерто Рико – и e потвърдeно, че тези сигнали всъщност са реалност, въпреки че естеството на техния произход е все още неизвестно.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2630615/Are-mystery-radio-bursts-messages-ALIENS-Freak-frequency-outside-Milky-Way-baffles-astronomers.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *