Компания прие изкуствен интелект в Борда на директорите

intelektВ началото на месец май 2014 г. представители на инвестфонда  Deep Knowledge Ventures в Хонг Конг, който е специализиран в инвестирането в областта на биотехнологиите, обяви, че в техния борд на директорите се очаква попълнение. Но този път креслото ще заеме не човек, а изкуствен интелект.

Той е получил названието  VITAL (Validating Investment Tool for Advancing Life Sciences). Алгоритъмът е разработен от огромен  екип от биоинформатици от  британската агенция Aging Analytics. Тази агенция е специализирана в постоянен анализ на пазара на регенеративната медицина и биогеронтология – изследвания на стареенето. Експертите от Aging Analytics много години съветват инвеститори, интересуващи се от финансиране в науката , но сега броят на проектите се увеличил и съществуващите екипи не били достатъчни.

Затова те създали VITAL – първият алгоритъм,  работещ с огромна база данни за пазара на  регенеративната медицина. Според разработчиците, това е основната разлика от аналозите му -в тясната специализация.

Изкуственият интелект чрез базата данни проучва  всички проекти, институти, учени и търговски дружества, които участват в научни изследвания в областта на регенеративната медицина. След което преглежда всяка променлива в това огромно уравнение и изчислява вероятността за това, дали даден проект ще бъде успешен или, обратно, ще се провали. Въз основа на тези данни, инвеститорите ще имат възможност да вземат окончателното решение дали да инвестират в проекта или не.

Представители на фонда Deep Knowledge Ventures  твърдят, че новият член на борда ще им позволи да спестят милиони долари, които те биха могли да похарчат за финансиране на очевидно обречени  на провал  проекти.

За разлика от човека, който разчита включително и на интуиция, машината  работи само с логика. Комбинацията от тези два подхода предлага идеален екип, сигурни са представители на фонда.

С помощта на Aging Analytics инвеститорите от  Deep Knowledge Ventures вече са вложили голяма сума в две  компании – Pathway Pharmaceuticals и InSilico Medicine. И двете са ангажирани в научни изследвания в областта на удължаване на живота и лечение на рак.

Когато приключил първият кръг от инвестиции, VITAL все още се намирал в  процес на разглеждане. Въпреки това , инвеститорите решили да  проверят дали  са взели решение и поискали от изкуствения интелект да определи, каква е вероятността за успешно развитие на тези две компании. Алгоритъмът ги признал за  най-обещаващите стартиращи компании в биогеронтологията.

В бъдеще  всяко инвестиционно решение във фонда ще бъде правено само след консултация с VITAL. Според новаторите, това ще им позволи не само да избегнат грешки в анализа на пазара и инвестициите, но и да не наемат хора, чиято работа в състояние да върши машината.

Стивън Хокинг нарече изкуствения интелект „възможно най-голямата грешка в историята на човечеството“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *