Въведена е първа степен на плановете за защита от наводнение във Видин и Лом

dunavВ резултат от обилните валежи на територията на Сърбия започна покачване на нивото на река Дунав в българския участък. Предприети са необходимите действия и е въведена първа степен от плановете за защита на населението от наводнение край Видин и Лом, съобщи МВР.

Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ участват в наблюдението на рисковите участъци. Създадена е организация за изграждането на временни диги на различни критични точки.

Организирана е нужната тежка и верижна техника, доставени са допълнително чували и инертни материали.

Заседания са провели общинският и областният кризисен щаб, на които бяха набелязани мерките за изпълнение при нива на реката от 850 до 930 см.

Измерванията вече се правят три пъти на ден в 8.00, 12.00 и 18.00 часа.

В 9,15 часа днес нивото на реката при Видин е било 805 см след повишение за последните 24 часа със 112 см, като втори пореден ден нивото се вдига с повече от метър.

В 12 часа нивото е било 819 метра.

Очаква се да края на деня да премине 850 сантиметра.

От 7 часа тази сутрин българските пожарникари и спасители, които оказват помощ на сръбските си колеги, се намират в района на градовете Ягодина и Парачин.

Основните им задачи са свързани с отводняване на жилищни сгради, обществени обекти и обезопасяване на разрушена инфраструктура. В този район водната стихия е разрушила пътни артерии и мостови съоръжения. Всички в българската група са в добро здравословно състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *