Стойнев: България е единствената държава, подписала с „Газпром” за достъп на трета страна до капацитета на „Южен поток”

gazprom5_1„Бившият премиер Бойко Борисов отново излъга, че български газ не може да се транзитира по сухопътната част на газопровода „Южен поток”. Това не е истина. България до момента е единствената държава, която има подписано споразумение с „Газпром” за достъп до капацитета на тръбата на трета страна и това отговаря както на българския, така и на европейския интерес”.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в коментар на твърдения от опозицията.

Той посочи, че проектът на закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, който е внесен в Народното събрание, по никакъв начин не се припокрива с предложенията, направени от различни компании. Министър Стойнев подчерта, че законопроектът все още не е приет и между първо и второ четене опозицията може да направи своите предложения относно спазването на европейското законодателство.

„Но текстовете, които са парламента, отварят газопровода за трети страни. Просто става въпрос за празнота в законодателството. Никъде по света няма газопровод, към който да се прави връзка в морето”, заяви министърът на икономиката и енергетиката.

Членството в ЕС не означава отказ от национални политики или приоритети. Този проект не е на България, той е на ЕС, категоричен беше Драгомир Стойнев. Пред журналисти след края на правителственото заседание той припомни позицията на комисар Йотингер от снощи: „Руските партньори са най-важните доставчици на газ на пазара на ЕС. Това продължава вече 40 години. В ЕС сме съгласни, че енергийният сектор, в частност газовият, не трябва да влиза в списъка на възможните санкции срещу Русия”.

Това означава, че въпреки кризата ние сме готови да продължим газовото партньорство, коментира министър Стойнев. По думите му,

ситуацията в момента представлява опит да бъде въвлечена Европейската комисия във вътрешнополитически спорове. „С ЕК трябва да има постоянен диалог, ние го имаме и преговорите продължават. И всички сме наясно, че този газопровод е необходим за Европа, а е необходим и за България”, каза министърът.

Той посочи, че към момента не очаква да възникне енергийна криза у нас заради ситуацията в Украйна, но са взети всички възможни мерки, за да бъде обезпечена сигурността на страната за няколко месеца. Като най-важната задача министър Стойнев определи диверсификацията. „За съжаление, интерконекторът с Гърция го заварихме както го оставихме през 2009 г. – нищо не беше помръднато. С Турция също не беше направено абсолютно нищо”, каза Драгомир Стойнев. Той съобщи, че следващата седмица ще бъдат изпратени експерти, които да подготвят технико-икономическия анализ за изграждане на интерконектора с Турция.

Той отново посочи, че не приема крайните потребители да плащат заради дебалансираната енергийна система. „Приблизително 1000 мегавата възобновяеми енергийни източници бяха присъединени за няколко месеца през 2012 г. Защо никой тогава не се противопостави на това и ГЕРБ не го спряха? Това е изключително дебалансира системата, защото тази енергия трябва да я купуваме на 100% на цена четири пъти над пазарната. Но защо да го плащат българските граждани?!”, попита министър Стойнев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *