В Източна Европа осъждат лицемерието на ЕС по въпроса за санкциите

euroЛидерите на Чешката република, Унгария и Словакия се противопоставят на потенциалното усилване на икономическите проблеми, до които могат да доведат  възможните нови санкции на ЕС и САЩ срещу Русия,  и обвиниха страните от Западна Европа в „лицемерие“ във връзка със ситуацията в Украйна, съобщи Bloomberg.

„Западните европейски страни продължават да правят сделки с руски компании , въпреки че заплашват с нови санкции Русия, и това е „лицемерно“ – цитира Bloomberg думите на словашкия премиер Робърт Фицо по време на конференция в Братислава.

Премиерите на Чехия  Бохуслав Соботка и Виктор Орбан на  Унгария също заявиха, че не искат да пропускат  възможности за бизнес. В същото време министър -председателят на Полша Доналд Туск обяви различна гледна точка и каза, че ЕС трябва да говори в един глас по въпроса за санкциите срещу Русия и да си поделя икономическите разходи .

“ Ние говорим за единство, но Франция планира да продаде на руснаците военни кораби. Ние говорим за това как да се гарантира енергийната сигурност на Украйна, както и да приемаме ключови решения в Съвета на ЕС“, а в това време „Газпром“ „подписва договорите за „Южен поток“ с немски, френски и италиански фирми“- каза Роберт Фицо .

Страните от Източна Европа , които са членки на Европейския съюз, искат по-богатите им западни съседи да поделят с тях икономическите разходи , които произтичат от прилагането на санкции срещу Русия. Словакия , Чехия и Унгария също са зависими от Русия и искат гаранции в тази област .

Такива изказвания на източноевропейските лидери засилват вече съществуващия разрив между западните държави, в това число и в областта на повишаване на разходите за отбрана. По-специално, не искат да  увеличат разходите си за въоръжение, Германия , Франция, Италия и Испания.

One thought on “В Източна Европа осъждат лицемерието на ЕС по въпроса за санкциите

  1. А защо е налице такова лицемерие?
    Защото врагове на практика, няма.
    И Русия и Западът играят някаква извратена игра, от която в крайна сметка ще спечелят, а обикновения човек, ще го духа.
    Това е световен елит! Те си правят театър, както винаги са правили. Какво се оказа, толкова години след втората световна война? Бундес Банк е финансирала, всичко дето става в Русия, а хората мрат, като мухи. Същото се прави и сега. Гледайте театъра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *