Как да разберете предела на своите възможности

busyМного хора имат познати, които успешно съчетават работата, родителството и активен социален живот, което  измъчва мнозина с въпроса: защо не мога да правя същото? Как можете да разберете дали достатъчно сте се натоварили?

„Златната среда“ за всеки е индивидуална – казва журналистката от The Wall Street Journal  Sue Shellenbarger.  За съжаление, повечето хора не осъзнават, че са достигнали предела на своите възможности и трябва да се откажат от нови дейности“.

Способността на конкретен човек към многозадачност  и високи натоварвания се определя от генетиката и рано придобиятия опит, обяснява професорът по медицина Amit Court. Според него, преодоляването на трудности в ранна възраст помага за изграждане на издръжливост. Въпреки това, трудностите не трябва да са  прекалени.

Характерът също има значение . Алтруизмът  помага на хората да намерят смисъл в тяхната работа и позволява да се поняся по-голямо натоварване  без да вредят на себе си. Невротичните хора, които са склонни към тревожност и гняв, напротив, изпитват силен стрес по време на изпълнение на няколко роли, се казва в статията.

Първото нещо, което забелязвате при претоварване е, как сякаш всичко ви се изплъзва : забравяте да вземете детето от училище, пропускате обаждане от клиент. Други симптоми са  безсъние , високо кръвно налягане , чести болки, раздразнителност и тревожност. Личният живот и общуването приятели се влошават.

Прекомерното натоварване засяга познавателните способности, нарушавайки краткотрайната памет и намалявайки концентрацията. Както се вижда от изследване, публикувано в International Journal of Stress Management,  в това състояние е трудно да се откъснете от работата и да се отпуснете, започва хронична умора започва и забавяне на реакциите.

Колко и парадоксално да е,  някои успяват да поддържат перфектен баланс между обема на работа и почивка , като добавят към списъка и нещо приятно. Това дава сили и помага да изберете от какви действие трябва да се откажете, обобщава Shellenbarger.

Източник : The Wall Street Journal

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *