Учените са открили ген, отговарящ за интелекта

IQАмерикански учени от Университета на Калифорния (Сан Франциско) са провели изследване, с което са  идентифицирали ген, отговорен за интелигентността при хората.

Ден Дъбъл, професор и ръководител на изследването  съобщи, че по време на лабораторни изследвания е открит протеина „клото“.  Това съединение повишава  IQ на човек с шест точки, независимо от неговата възраст. Находката, смятат учените, ще позволи да разбере болестта на Алцхаймер.

„Клото“ повишава активността на мозъка чрез укрепване на невронните връзки, което ускорява трансфера на импулси по влакната. Установено е и това, че хората , в чиито геном има едно копие на гена „клото“ живеят по-дълго , отколкото тези, които имат два варианта на този ген. Втората група от хора е с повишен риск от смърт в резултат на сърдечен удар. Учените предполагат, че само вариант с един-единствен ген „клото“ увеличава средната интелигентност .

Прието е да се счита, че основната част от  IQ на човек зависи от нивото на образование и желанието му да изследва новото и непознатото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *