Според математическите изчисления, появата на интелигентни роботи е невъзможно

    robotСбогом, роботи-приятели и роботи-нашественици, тъжно пише в списание New Scientist Анил Aнантасвами. Водещите математически модели на човешкото съзнание изключват появата на интелигентни машини .

    Според модела на Джулио Тонони от Университета на Уисконсин в Медисън , ключово свойство на съзнанието е  способността да се интегрира информация, която не може да бъде разделена на по-малки части. Така например , когато гледаме червен триъгълник, мозъкът ни не може да определи отделно безцветна геометрична форма или безформено червено петно ??.

    В това се състои и проблема, казва  Phil McGuire от Националния университет на Ирландия в Мейнут. Той обръща внимание на изчислителната операция, наречена изключващо „или“, за която са необходими две променливи –  А и Б. В случая ако  А и В съвпадат, резултатът от операцията ще бъде единица, когато стойностите на А и В не съвпадат –  нула. Невъзможно е да се предскаже резултат,  ако имаме само A или само B, и двете променливи трябва да бъдат известни.

    “ Слагаш два бита и получаваш един. Ако мозъка обработваше информацията по същия начин , той щеше непрекъснато да я губи“ – казва Магуайър .

    “ Представете си един цифров фотоалбум. Снимките са  събрани заедно, но не са смесени, затова да се трият и да се редактира отделните снимки е лесно. Но когато ние създаваме спомени,  преместваме снимките с информация в хранилище с  по-ранни спомени. Затова да изреже само отделна сцена от „албума“ за мозъка ни е изключително трудно“, – казва журналистът .

    „Взимайки за основа това определение, Магуайър и екипът му математически демонстрират,  че компютрите не са в състояние да осъществяват нито един процес, който ще  интегрира напълно информацията. Ако ние се съгласим с това, че осъзнаването се основава на пълна интеграция, то компютрите не могат да бъдат съзнателни“ – се казва в  статията.

    Ако сте разочаровани, нека ви утеши мисълта за това,  че най-малкото, няма нужда да се притесняваме за превземане на света от агенти от „Матрицата“, шегува се Aнантасвами.

    Източник : New Scientist

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *