Гените определят дали лекарството ще помогне в конкретния случай

hapchetaМедикаментите имат различни ефекти върху хората. Причината е в гените. Учените решили да разберат как генетичните варианти повлияват на реакцията на организма към болести и лекарства за сметка на метаболитните пътища , пише The Times of India.

Като резултат генетиците свързали 145 области в генома  повече от 400 молекули, конюгирани с метаболизма в кръвта.

Атласът на генетичните връзки с метаболизма предоставя много нови възможности за разбиране на молекулярните пътища, стоящи зад сложни и често срещани заболявания. Метаболитните молекули, известни като метаболити, включват огромен брой молекули , включително витамини, липиди, въглехидрати и нуклеотиди.

Те съставляват, или са продукти на всички биологични пътища. Ако се анализира връзката на отделните области на генома и нивото на метаболитите,  могат да се идентифицират гени, подходящи за съответното лекарство или като мишена за диагностични тестове за голям брой метаболитни нарушения .

Освен описаният по-горе подход, набира все повече и повече популярност и  това, че лечението трябва да се диференцира в зависимост от пола на пациента . Например, това се отнася за лечение на хронична болка .

При жените механизмът на появата на болка е по-сложен, а самата болка много по-трудно се лекува. Така че, има нужда от полов подход при разработването на лекарства, казва д-р Mark Hutchinson от университета в Аделаида.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *