Турция обяви, че няма да изпълни решението на Европейския съд

kiparТурското правителство осъди решението на Европейския съд по правата на човека ( ЕСПЧ), който постанови Анкара да заплати обезщетение на Кипър за инвазията на острова през 1974 г. и последващото му разделяне.

Още преди произнасянето на присъдата , Турция заяви, че тази присъда за нея “ нито е задължителна, нито представлява  никаква ценност“.

“ Държавата-ответник трябва в рамките на три месеца да плати на държавата ищец 30 милиона евро , както и други данъчни плащания като компенсация за страданията, причинени на семействата на загиналите“ – прочете присъдата съдията Жозеф Касадевал.

Общо  съдът разпореди Турция да плати 90 милиона евро, в това число 60 милиона – за морални щети, причинени на гръцките кипърци, живеещи в полуостров Kапрас. Обезщетението трябва да разпредели правителството на Кипър. Решението бе взето на фона на опитите за обединение на Кипър.

През 1974 г. управляващите в Атина “ черни полковници “ обявиха присъединяването на Кипър към Гърция. Анкара под предлог за защита на турското население нахлу с  армията си в  северната част на острова. Формираната там Турска република Северен Кипър в света е призната само от Турция.

В решението на ЕСПЧ се посочва, че изминалото  време от  разделението на острова не освобождава  Турция от отговорност.

Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *