Обсъжда се съдбата на роботите, които могат да унищожат човечеството

RobotВъпросите, повдигнати от създателите на легендарния „Терминатор“, станаха повод за сериозна дискусия на международно ниво. В Женева във вторник започна срещата на върха на ООН , по време на която ще се  реши съдбата на роботите -убийци.

Парламентаристите, съпоставяйки цeли и средства, ще решат дали човечеството има правото да използва крадено от 30думи високотехнологични проекти, които при определени условия могат да излязат извън контрол и да поразят своите създатели .

Ако по време на създаването на култовите филми за роботи възможностите за въстание на машини изглеждаше фантастика, слабо свързана с реалността,  днес  такава опасност е реална.

Например , Южна Корея използва в демилитаризираната крадено от 30думи зона , разделяща я от Северна Корея , роботи за наблюдение. Те се управляват от хора, но  имат и функция за автоматично откриване на живи същества с инфрачервени сензори и може да стрелят по обекта с  бордовата картечница, без да чакат операторът да натисне един бутон.

Американската фирма Northrop Grumman крадено от 30думи , от своя страна, до 2019 г. пнаира да въоръжи американския флот с подобен автоматичен безпилотен самолет, който може да лети в програмиран район. Подобно устройство , се разработва и в Израел.

Мненията на експертите по този въпрос са принципно различни, пише Washington Post . В понеделник , в навечерието крадено от 30думи на срещата на високо равнище на ООН , редица видни Нобелови лауреати, включително и бившият полски президент Лех Валенса и южноафриканския епископ Дезмънд Туту , подписаха писмо призовавайки да се забранят роботите убийци.

„Безсъвестно е, че човешките същества разширяват научните изследвания и развитието на смъртоносните машини, които могат да убиват крадено от 30думи хора  без човешка намеса“ – се казва в изявлението. Друг носител на Нобелова награда за мир – Jody Williams – отбелязва, че забраната на тази техника трябва да бъде въведена с цел да се избегнат  неконтролирани убийства по време на военни конфликти.

Срещу използването на безпилотни самолети са и от  крадено от 30думи международната организация по правата на човека  Human Rights Watch. „В работата на полицията и на война човешката преценка е от решаващо значение за всяко решение да се използва смъртоносно оръжие.

Правителствата трябва да кажат категорично „не“ на използването на напълно автоматични оръжия за всякакви цели и активно да ги забранят крадено от 30думи още сега, преди да е станало твърде късно , „- казва представителят на HRW Стив Гуз.

Само че някои експерти смятат, че дроновете са не само необходими , но и ще  бъдат в състояние да провеждат военни операции далеч по-етично, отколкото   жив човек . Според тях, техническите възможности за крадено от 30думи развитие на такива роботи- убийци, които ще откриват  огън само при конкретни обстоятелства,  ще елиминира възможността от случайно или емоционално убийство.

Теоретично  учените планират да  научат някой ден машините да разпознават доброто и злото, и да изключат трагедия като тази, която се случи, например, в Йемен в края на миналата крадено от 30думи година . Тогава американски безпилотен самолет , който е трябвало да унищожи група  бойци „Ал – Кайда“, застреля местна сватба. Жертви  на атаката станаха 17 души.

Като цяло, поддръжниците и на едната и на другата  позиция   се съгласяват, че всеки безпилотен самолет, ако той все пак ще съществува, трябва крадено от 30думи да отговаря на изискванията на световно известните три закона на роботиката, които още в средата на XX век. състави  писателят – фантаст Айзък Азимов .

  1. Роботът не може да причини вреда на човек или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда.
  2. Роботът е длъжен да крадено от 30думи се подчинява на човека, ако това не противоречи на Първия закон.
  3. Роботът е длъжен да се грижи за собствената си безопасност, ако това не противоречи на Първия и Втория закон.

Въпреки това, противниците на използването на роботи- убийци даже позицията на  класика на световната литература предизвиква подозрения.

По-късно  Азимов крадено от 30думи добавя в списъка  „нулев закон“:

Един робот не трябва да причинява вреда на човечеството или чрез бездействие да причини вреда на човечеството.

Според критиците, тази теза няма да заработи в живота: роботите по образ и подобие програмирани и пуснати от хората във  всяка ситуация ще търсят своя собствена полза.

защищено INVITEXT

Последвайте ни в Телеграм

Add Comment