Обсъжда се съдбата на роботите, които могат да унищожат човечеството

RobotВъпросите, повдигнати от създателите на легендарния „Терминатор“, станаха повод за сериозна дискусия на международно ниво. В Женева във вторник започна срещата на върха на ООН , по време на която ще се  реши съдбата на роботите -убийци.

Парламентаристите, съпоставяйки цeли и средства, ще решат дали човечеството има правото да използва високотехнологични проекти, които при определени условия могат да излязат извън контрол и да поразят своите създатели .

Ако по време на създаването на култовите филми за роботи възможностите за въстание на машини изглеждаше фантастика, слабо свързана с реалността,  днес  такава опасност е реална.

Например , Южна Корея използва в демилитаризираната зона , разделяща я от Северна Корея , роботи за наблюдение. Те се управляват от хора, но  имат и функция за автоматично откриване на живи същества с инфрачервени сензори и може да стрелят по обекта с  бордовата картечница, без да чакат операторът да натисне един бутон.

Американската фирма Northrop Grumman , от своя страна, до 2019 г. пнаира да въоръжи американския флот с подобен автоматичен безпилотен самолет, който може да лети в програмиран район. Подобно устройство , се разработва и в Израел.

Мненията на експертите по този въпрос са принципно различни, пише Washington Post . В понеделник , в навечерието на срещата на високо равнище на ООН , редица видни Нобелови лауреати, включително и бившият полски президент Лех Валенса и южноафриканския епископ Дезмънд Туту , подписаха писмо призовавайки да се забранят роботите убийци.

„Безсъвестно е, че човешките същества разширяват научните изследвания и развитието на смъртоносните машини, които могат да убиват хора  без човешка намеса“ – се казва в изявлението. Друг носител на Нобелова награда за мир – Jody Williams – отбелязва, че забраната на тази техника трябва да бъде въведена с цел да се избегнат  неконтролирани убийства по време на военни конфликти.

Срещу използването на безпилотни самолети са и от  международната организация по правата на човека  Human Rights Watch. „В работата на полицията и на война човешката преценка е от решаващо значение за всяко решение да се използва смъртоносно оръжие.

Правителствата трябва да кажат категорично „не“ на използването на напълно автоматични оръжия за всякакви цели и активно да ги забранят още сега, преди да е станало твърде късно , „- казва представителят на HRW Стив Гуз.

Само че някои експерти смятат, че дроновете са не само необходими , но и ще  бъдат в състояние да провеждат военни операции далеч по-етично, отколкото   жив човек . Според тях, техническите възможности за развитие на такива роботи- убийци, които ще откриват  огън само при конкретни обстоятелства,  ще елиминира възможността от случайно или емоционално убийство.

Теоретично  учените планират да  научат някой ден машините да разпознават доброто и злото, и да изключат трагедия като тази, която се случи, например, в Йемен в края на миналата година . Тогава американски безпилотен самолет , който е трябвало да унищожи група  бойци „Ал – Кайда“, застреля местна сватба. Жертви  на атаката станаха 17 души.

Като цяло, поддръжниците и на едната и на другата  позиция   се съгласяват, че всеки безпилотен самолет, ако той все пак ще съществува, трябва да отговаря на изискванията на световно известните три закона на роботиката, които още в средата на XX век. състави  писателят – фантаст Айзък Азимов .

  1. Роботът не може да причини вреда на човек или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда.
  2. Роботът е длъжен да се подчинява на човека, ако това не противоречи на Първия закон.
  3. Роботът е длъжен да се грижи за собствената си безопасност, ако това не противоречи на Първия и Втория закон.

Въпреки това, противниците на използването на роботи- убийци даже позицията на  класика на световната литература предизвиква подозрения.

По-късно  Азимов добавя в списъка  „нулев закон“:

Един робот не трябва да причинява вреда на човечеството или чрез бездействие да причини вреда на човечеството.

Според критиците, тази теза няма да заработи в живота: роботите по образ и подобие програмирани и пуснати от хората във  всяка ситуация ще търсят своя собствена полза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *