Мистериозният елемент 117- унунсептий е потвърден от учените

element-117-lgУнунсептий за първи път е бил получен в  Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна (Русия ) през 2009 година. За синтеза на елемент 117 мишена от  елемент 97, берклий- 249, получен в Националната лаборатория Оукридж (USA ), е обстрелван с йони на калций 48   в ускорителя У-400 в Лабораторията по  ядрени реакции на ОИЯИ .

Но за да се потвърди официално откриването му са били необходими четири години, през което време друг изследователски екип се е опитвал да получи този мистериозен елемент в лаборатория.

Макар и с голяма трудност, но учените от Международния съюз за теоретична и приложна химия, успяват.

Отсега нататък елемент 117  официално е потвърден и може скоро да получи ново име и да бъде записан в периодичната таблица.

Учените потвърдиха създаването на нов елемент в Менделеевата таблица

One thought on “Мистериозният елемент 117- унунсептий е потвърден от учените

  1. Унунсептия има много силни дизенфекционни свойства, което си личи от ентусиазмът, с който го е кръстил неговия откривател, след намазването на септичната чиния или т.нар. клекало. Информацията по описанието за получаването на елемента е подвеждаща и невярна. Мишена не е бил елемент 97, а върха на току що изакано л@йно в кенефа на националната тоалетна, т.е. в Белия дом, който след опита, вече е Кафевия дом и идеално подхожда на населяващия го кафяв човек. Унунсептий – как гордо звучи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *