ЕС подготвя санкции, но е в очакване на „деескалация“

EU_flagУкраинската криза е основна тема на дискусията на външните министри от ЕС, които се събраха на срещата си на върха в Брюксел.

Лидерите на ЕС още преди провеждането на референдума в източната част на Украйна го обявиха за незаконен, и отново повториха позицията си в крадено от 30думи понеделник. Европейските чиновници смятат организацията на неконтролируемия от  Киев вот за  друг симптом за потъване на  страната в граждански хаос.

Уилям Хейг , британски външен министър:

„Този вот, този опит за референдум предизвиква  нула доверие в очите на света. Те не са легитимни по всички стандарти. Те не отговарят на крадено от 30думи никакви критерии, нито за обективност или прозрачност, нито за справедливост или условия на организация. И като цяло , хората, които го организират това, дори не се преструват , че искат да  отговарят на някакви стандарти. „

Европейските външни министри също така възнамеряват да разширят списъка на антируските санкции, които сега могат да засегнат конкретни фирми, по-специално , две от кримските фирми, опериращи в енергийния сектор. В допълнение, в списъка на лицата със забрана за влизане в ЕС , крадено от 30думи ще бъдат добавени  14 имена.

Катрин Аштън, еврокомисар за външна политика:

“ Ние все още търсим начини за деескалация. Това се отнася , както знаете, и за разположението на войски, и за други сигнали, които могат да бъдат изпратени за да се  успокои ситуацията“.

Санкциите , приети от Европейския съюз крадено от 30думи по-рано, засегнаха четиридесет и осем руснаци и украинци, които, според западните правителства,  са изиграли важна роля в присъединяването си към руския Крим. Много политици в ЕС се опасяват, че по-строги мерки срещу руски компании биха могли да подкопаят европейската икономика.

Euronews

защищено INVITEXT

Add Comment