ЕС подготвя санкции, но е в очакване на „деескалация“

EU_flagУкраинската криза е основна тема на дискусията на външните министри от ЕС, които се събраха на срещата си на върха в Брюксел.

Лидерите на ЕС още преди провеждането на референдума в източната част на Украйна го обявиха за незаконен, и отново повториха позицията си в понеделник. Европейските чиновници смятат организацията на неконтролируемия от  Киев вот за  друг симптом за потъване на  страната в граждански хаос.

Уилям Хейг , британски външен министър:

„Този вот, този опит за референдум предизвиква  нула доверие в очите на света. Те не са легитимни по всички стандарти. Те не отговарят на никакви критерии, нито за обективност или прозрачност, нито за справедливост или условия на организация. И като цяло , хората, които го организират това, дори не се преструват , че искат да  отговарят на някакви стандарти. „

Европейските външни министри също така възнамеряват да разширят списъка на антируските санкции, които сега могат да засегнат конкретни фирми, по-специално , две от кримските фирми, опериращи в енергийния сектор. В допълнение, в списъка на лицата със забрана за влизане в ЕС , ще бъдат добавени  14 имена.

Катрин Аштън, еврокомисар за външна политика:

“ Ние все още търсим начини за деескалация. Това се отнася , както знаете, и за разположението на войски, и за други сигнали, които могат да бъдат изпратени за да се  успокои ситуацията“.

Санкциите , приети от Европейския съюз по-рано, засегнаха четиридесет и осем руснаци и украинци, които, според западните правителства,  са изиграли важна роля в присъединяването си към руския Крим. Много политици в ЕС се опасяват, че по-строги мерки срещу руски компании биха могли да подкопаят европейската икономика.

Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *