ЕС подготвя санкции, но е в очакване на „деескалация“

EU_flagУкраинската криза е основна тема на дискусията на външните министри от ЕС, които се събраха на срещата си на върха в Брюксел.

Лидерите на ЕС още преди провеждането на референдума в източната част на Украйна го обявиха за незаконен, и отново повториха позицията си в понеделник. Европейските чиновници смятат организацията крадено от 30думи на неконтролируемия от  Киев вот за  друг симптом за потъване на  страната в граждански хаос.

Уилям Хейг , британски външен министър:

„Този вот, този опит за референдум предизвиква  нула доверие в очите на света. Те не са легитимни по всички стандарти. Те не отговарят на никакви критерии, нито за обективност крадено от 30думи или прозрачност, нито за справедливост или условия на организация. И като цяло , хората, които го организират това, дори не се преструват , че искат да  отговарят на някакви стандарти. „

Европейските външни министри също така възнамеряват да разширят списъка на антируските санкции, които сега могат да засегнат конкретни фирми, крадено от 30думи по-специално , две от кримските фирми, опериращи в енергийния сектор. В допълнение, в списъка на лицата със забрана за влизане в ЕС , ще бъдат добавени  14 имена.

Катрин Аштън, еврокомисар за външна политика:

“ Ние все още търсим начини за деескалация. Това се отнася , както знаете, и за крадено от 30думи разположението на войски, и за други сигнали, които могат да бъдат изпратени за да се  успокои ситуацията“.

Санкциите , приети от Европейския съюз по-рано, засегнаха четиридесет и осем руснаци и украинци, които, според западните правителства,  са изиграли важна роля в присъединяването си към руския Крим. Много политици в ЕС се крадено от 30думи опасяват, че по-строги мерки срещу руски компании биха могли да подкопаят европейската икономика.

Euronews

защищено INVITEXT

Add Comment