Западът предлага Украйна да се раздели

doneckРазделянето на страната ще бъде „по-малкото зло“ в сравнение с гражданската война . Това мнение бе изразено от директора на руско- евразийската програма на Фонд Карнеги Юджийн Румър.

Във  Financial Times (FT) в четвъртък, 8 май, бе  публикувана статията  “It would be better to split Ukraine than to tear it apart”.

В статията се  отбеляза, че “ сценарият за разделяне на страната е краен вариант, но е по-добър от гражданска война“.

„След хаоса в Одеса, който отне живота на десетки хора   и в резултат на въоръжения конфликт, който продължава в източната част на Украйна, страната е на ръба на гражданска война. В тази ситуация няма нито един лесен изход. Дойде време да се погледне в очите грозната истина: Украйна може да не излезе от сегашната криза като единна държава.

Досега политиката на САЩ се състоеше в постоянни обвинения към Русия и заплаха с нови санкции. Въпреки това Кремъл не се страхуват от загуба на репутация на световната сцена или икономически щети , които може да предизвикат санкции.

Освен това, нашите ръце са вързани. Доставките на нефт и газ от Русия са нужни за функционирането на световната икономика. Близостта на Русия към Украйна и  дава важно оперативно предимство. За Русия на Украйна  залогът е много по-голям, отколкото за САЩ или Европа. И освен това, за разлика от западните страни , Русия е готова да използва военна сила.

Женевските споразумения, които бяха постигнати на 17 април , не успяха да подобрят ситуацията. По този начин, вместо тях няма никакви други нови договорености.

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел предупредиха Русия , че ще последват нови санкции , ако Русия не спре да участва в дестабилизирането на източните райони на Украйна, и не се въздържа от нови опити да предотврати   президентските избори на 25 май. Въпреки това, тези заплахи засега не оказаха никакво реално влияние върху продължаването на въоръжения конфликт .

Мога ли да се спаси Украйна с радикално преразглеждане на отношенията между Киев и регионите : евентуално чрез национален референдум, или в краен случай, с разделението на страната? Очевидно е, че последният вариант е радикален и труден за изпълнение. Но дали е по-лош от гражданската война ?

Процесът на отделяне може да се извършва постепенно , като се започне с референдума и президентските избори под наблюдението на международни наблюдатели. По-нататъшни реформи могат да бъдат осъществени с участието на представители от всички региони на Украйна в паралел с опит за национално помирение .

Този път   не е задължително да с приключи  с развод : сепаратистите в Изтока биха могли да постигнат федерализация на регионите и да получат широка автономия .

Нови парламентарни избори също може да помогнат за стабилизирането на ситуацията. В момента никой не контролира Източна Украйна – това признават и самите власти в Киев. До голяма степен сепаратистките  настроения пламнаха на изток заради възприятието на хората в регионите.

Те вярват, че националното правителство не представлява техните интереси и се състои главно от националисти, които дойдоха на власт на вълната от протестите за независимост . Заслужава да се отчете, че Западна Украйна в много аспекти – в това число културен и религиозен – е различна от източната част на страната . Никой не иска да гражданска война в Украйна.

Русия , както изглежда, не гори от желание два вкара танковете си, вероятно страхувайки се от хаоса, който ще последва в бъдеще. Нито Европа, нито САЩ,  не искат поредния конфликт по Балканския сценарий. Хората в Украйна вече са  пострадали достатъчно.

Страни трябва да спрат да копаят по-дълбока дупка и да започнат да търсят решение на тази криза – без значение колко може да струва.

Разделянето на Украйна, вероятно, засега не може да бъде приоритетно решение , обаче , за да се избегне гражданска война и спасяването на човешки животи, е необходимо да се обмислят всички варианти, включително отлагането на изборите на 25 май,  конституционен референдум , нови парламентарни избори“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *