Охлювите са сред най-смъртоносните животни на Земята

article-2615737-1D7185D200000578-253_634x948В своя блог Бил Гейтс е публикувал инфографика, в  която са показани 15-те най -смъртоносни животни в света. Животните са класирани според броя на хората, загиващи при контакт с тях всяка година .

Най- смъртоносен се оказва комарът – на  испански mosquito означава „малка муха “ – той убива повече хора, отколкото всички други животни заедно. Маларията, която пренасят от комарите, убива повече от 600 000 души на година, а  200 милиона души страдат от нея всеки ден – и това е много повече, отколкото броят на тези, ухапани от крокодили или вълци.

Освен от малария , комарите са носители и на други заболявания, включително треска денга , жълта треска и енцефалит.

Според инфографиката акулите убиват по 10 души на година, лъвовете по 100, а крокодилите 1000, въпреки факта, че имат много по- ужасна репутация.

Хората убиват 475 хиляди души в убийства и войни, но болести като шистосомия , причинени от сладководните охлюви, болестта на Чагас, предавана от дървеници, сънна болест, разпространявана от мухата цеце и бяс, която се предава от кучета, също така са отговорни за смъртта на хиляди хора.

Шистосомозата, която причинява до 10 000 смъртни случая годишно, се разпространява от малки паразитни охлюви,  живеещи в реки и езера в субтропичните и тропичните райони по целия свят.

Те се заравят в човешката кожа, и в близост до стомаха снасят яйцата си. Това заболяване , което може да доведе до парализа на краката и повръщане на кръв, както и да предизвика грипоподобни симптоми, се причинява от реакция на имунната система, която реагира на яйцата.

Общо 10 000 души умират всяка година от болестта на Чагас, разпространявана от дървеница-убиец. Според оценките на лекарите , от това заболяване страдат 7-8 милиона човека, живеещи в Централна и Южна Америка.

Съната болест убива до 10 000 души годишно.

One thought on “Охлювите са сред най-смъртоносните животни на Земята

  1. Винаги съм мислил че Гейц е свързан с кликата интересуваща се от намаляване населението на земята и тоя интерес го потвърждава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *