Доказано: Стресът е заразен

stresБедите на другите, дори и тези, които не познаваме,  увеличават у нас нивата на хормоните на стреса.  Дори и да процъфтявате, не знаейки шокове, неприятни ситуации и т.н., все пак вие няма как да избегнете  проблемите на другите хора: достатъчно е да включите телевизора, да крадено от 30думи сърфирате в интернет, или в крайна сметка просто да излезете навън .

От чуждия стрес  не  може да се избяга , освен в непроходима гора. Но наистина ли си струва да се притесняваме за това, че скърбите на други хора нахлуват в живота ни? В крайна сметка, чуждите  проблеми – крадено от 30думи са чужди проблеми, и без значение колко сте състрадателни, те директно не се отнасят до вас , нали ?

И все пак … проблемите на други са вредни . Както е  установено от учени от Института за мозъка и когнитивните процеси на човешкото общество  Макс Планк (Германия), стресът е доста крадено от 30думи заразен.

Експериментът, който са направилиа  Вероника Енгерт и нейните колеги, изглежда така: подопитният човек бил притискан с тестове по математика и интервюта толкова много, че у него се проявил стрес (нивото на който се проверявал по хормоналните промени);  при това целият процес наблюдавал друг човек,  който не изпитвал никакъв директен крадено от 30думи стрес.

Както посочват авторите в  списание  Psychoneuroendocrinology, стресът се прехвърлял от едини  човек на друг: средно у 26% наблюдатели нивата на стресхормона кортизол също се увеличили.

Ефективността на заразяване била по-висока, ако подложеният на стрес и наблюдателят имали лични  взаимоотношения. В този случай стресът се предавал в 40 % от крадено от 30думи случаите. Но дори и ако  участниците не се познавали помежду си, заразността била доста висока – в 10 -15 % от случаите. Тоест емпатическият стрес, както го  наричат изследователите, се проявявал дори и без стабилни емоционални връзки между хората.

Ефективността на заразата зависела от метода на наблюдение, но разликата не е прекалено голяма. Ако някой гледал подложения на стрес директно в момент на психологическо натоварване през  еднопосочно огледало, ответен стрес възниквал в 30 % от случаите.

Ако чуждият крадено от 30думи стрес бил показван на видео, отклик имало в  24 % от случаите. Тук, разбира се, не забравяйте за телевизията : не трябва да бъдем лични свидетели на човешката мизерия и бедност, достатъчно е  да ги видим  по телевизията, за да може да ни обхване и нас стресът.

В същото време, крадено от 30думи което е любопитно, мъжете  и жените  чувствали чуждия  стрес еднакво.

За това,  че негативите по телевизията и в интернет може да повлияят на психическото състояние, се водят много разговори, но в този случай става дума за резултати, които се потвърждават от експерименти и анализ на физиологичните – хормонални – промени. крадено от 30думи Що се отнася до последиците от такъв стрес, те могат да бъдат много различни.

Стресът първоначално възниква като адаптивен отговор на организма за да помогне да се излезе от трудна ситуация, но когато стресовите промени станат хронични, именно тук се появява заплаха за здравето: стресът уврежда имунитета, предизвиква възпаления, сърдечно-съдови крадено от 30думи заболявания, злокачествени тумори, и т.н.

Откритата заразност на стреса придава на всичко това е още по-голяма актуалност – макар и не е много ясно какво трябва да се направи: Изключването на телевизора и  интернет е малко вероятно да помогне, трябва ли да се превърнете в отшелник, или да се опитвате крадено от 30думи да направите света по-добър, колкото и  изтъркано да звучи . ..

По Макс Планк общество.

защищено INVITEXT

Add Comment