5G технология бе тествана в Япония

5gЯпонският мобилен оператор NTT Docomo съобщи за провеждане на тестове на технология 5G, която компанията ще разгърне в търговски режим до 2020 година. Тестовете са правени с оборудване Alcatel-Lucent, Ericsson, Fujitsu, NEC, Nokia и Samsung.

От NTT Docomo казват, че възнамеряват да използват за 5G връзка честоти над 6 Ghz, тъй като този диапазон е сравнително разтоварен.  От компанията също така съобщиха, че ще  позиционират 5G връзката  не като решение за обикновените потребители, тъй като те едва ли ще могат да консумират всички ресурси,  а по-скоро като решение за М2М комуникации.

От гледна точка на организацията на протоколите и декодирането, 5G Docomo прилича на LTE-Advanced.

От  NTT казват, че  използваният вариант на технологията в сегашния му вид е неприложим за мобилни връзки. В следващите няколко години операторът се надява да пригоди технологията за използване в мобилните комуникации.

Операторът признава, че мрежата 5G – е съвсем нов подход към мрежовия трафик и скоростта на достъп до мрежата е такава, че   ще е възможно да се постигнат  само при напълно модернизирана  мрежова инфраструктура. А това е много скъпо и трае дълго.

Още миналата година Samsung Electronics обяви за разработването на набор от ключови технологии за мрежи от петото поколение 5G. В Samsung планират да започнат продажба на търговски мрежово оборудване за 5G до 2020 година. Представители на компанията казват, че новата безжична технология ще позволи на абонатите да прехвърлят  данни в интернет още по-бързо, отколкото при сегашната мрежа с формат LTE. С помощта на 5G пълнометражен HD филм ще може да се изтегли  само за 1-2 секунди, твърдят от Samsung.

От Samsung казват, че с помощта на новата платформа потребителите могат да свалят от мрежата  данни с висока скорост –  „десетки гигабита в секунда“, срещу 75 Mbit/сек в мрежите 4G LTE.

Наскоро компанията успешно тества експериментална платформа, която работи в честотния обхват 28 Ghz и е постигнала скорост с трансфер на данни от  1 Gb/s  безжично. По-рано този честотен обхват бе одобрен за  основните индустриални играчи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *