5G технология бе тествана в Япония

5gЯпонският мобилен оператор NTT Docomo съобщи за провеждане на тестове на технология 5G, която компанията ще разгърне в търговски режим до 2020 година. Тестовете са правени с оборудване Alcatel-Lucent, Ericsson, Fujitsu, NEC, Nokia и Samsung.

От NTT Docomo казват, че възнамеряват да използват за 5G крадено от 30думи връзка честоти над 6 Ghz, тъй като този диапазон е сравнително разтоварен.  От компанията също така съобщиха, че ще  позиционират 5G връзката  не като решение за обикновените потребители, тъй като те едва ли ще могат да консумират всички ресурси,  а по-скоро като решение за М2М комуникации.

От гледна точка на крадено от 30думи организацията на протоколите и декодирането, 5G Docomo прилича на LTE-Advanced.

От  NTT казват, че  използваният вариант на технологията в сегашния му вид е неприложим за мобилни връзки. В следващите няколко години операторът се надява да пригоди технологията за използване в мобилните комуникации.

Операторът признава, че мрежата 5G – е съвсем нов подход към мрежовия трафик и скоростта на достъп до мрежата е такава, че   ще е възможно да се постигнат  само при напълно модернизирана  мрежова инфраструктура. А крадено от 30думи това е много скъпо и трае дълго.

Още миналата година Samsung Electronics обяви за разработването на набор от ключови технологии за мрежи от петото поколение 5G. В Samsung планират да започнат продажба на търговски мрежово оборудване за 5G до 2020 година. Представители на компанията казват, че новата безжична технология ще крадено от 30думи позволи на абонатите да прехвърлят  данни в интернет още по-бързо, отколкото при сегашната мрежа с формат LTE. С помощта на 5G пълнометражен HD филм ще може да се изтегли  само за 1-2 секунди, твърдят от Samsung.

От Samsung казват, че с помощта на новата платформа потребителите могат да свалят от крадено от 30думи мрежата  данни с висока скорост –  „десетки гигабита в секунда“, срещу 75 Mbit/сек в мрежите 4G LTE.

Наскоро компанията успешно тества експериментална платформа, която работи в честотния обхват 28 Ghz и е постигнала скорост с трансфер на данни от  1 Gb/s  безжично. По-рано този честотен обхват бе одобрен за  основните крадено от 30думи индустриални играчи.

защищено INVITEXT

Add Comment