СЗО : Светът навлезе в постантибиотиковата ера

hapchetaСветът вече е навлязъл в постантибиотиковата ера, когато обикновените инфекции, които, благодарение на антимикробните средства бяха лечими в продължение на десетилетия, могат да убиват отново, се посочва в първия доклад на Световната здравна организация (СЗО), посветен на проблема за устойчивостта на бактериите към антибиотиците в световен мащаб, което е сериозна заплаха за здравето на населението на планетата.

Докладът „Устойчивост към противомикробните препарати: глобален доклад за епидемичното наблюдение“,  представящ ситуацията в различни региони на света, се  основава на данни от 114 страни.

Особена загриженост за експертите на СЗО предизвиква потвърденото разпространение в различни райони на седем патогени, които причиняват такива общи сериозни инфекциозни заболявания като сепсис, диария, пневмония , гонорея и инфекции на пикочните пътища, устойчиви към най- модерните антибиотици от „последно поколение“.

В допълнение, особено голяма опасност представлява  причинителят на инфекции на пикочните пътища: чревната бактерия Ешерихия коли, устойчива към един от най-широко използваните класове антибактериални агенти – флуорохинолони.

„През 1980 г. , когато тези антибиотици за първи път са въведени в клиничната практика , резистентността към тях е била практически равна на нула. Днес в много части на света флуорохинолоните са неефективни в повече от половината от случаите“- се казва в доклада.

Друг повод за загриженост е ръстът на устойчивостта на възбудителя на гонореята Neisseria gonorrhoeae към цефалоспорини от трето поколение, обикновено предписвани като крайна мярка.

Тази тенденция се потвърждава в  Австралия , Австрия, Канада , Норвегия, Словения , Обединеното кралство , Швеция, Франция, Южна Африка и Япония. В същото време всеки ден в  света се заразяват с гонорея повече от един милион души, се казва в доклада на СЗО .

One thought on “СЗО : Светът навлезе в постантибиотиковата ера

  1. „В същото време всеки ден в света се заразяват с гонорея повече от един милион души“

    ??? е за 1 година ….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *