Русия ще започне колонизация на Луната през 2030 г.

lunaРусия възнамерява през 2030 г. да започне колонизация на Луната. Като част от този проект ще бъде създадена обитаема  база на Луната и лунен полигон за добив на полезни изкопаеми.

Проектът на Концепция на руската лунна програма, е разработена от Роскосмос, Руската академия на науките институтите на РАН и МГУ.

Авторите на проекта не изключват „участието на частни инвеститори в лунните проекти“, а „първата експедиция с кацане на астронавти за създаването на постоянна база на Луната е планирана за 2030 година“.

В новата концепция, както и в предишни проекти, се споменава необходимостта от международно сътрудничество, но с една уговорка :

– Обезпечаване на независимост на националната   лунна програма от условията и обхвата на участие на чуждестранни партньори.

Авторите на изследването отбелязват, че Луната трябва да се овладява динамично, тъй като „в следващите 20-30 години водещите космически сили ще изследват и ще се настаняват на удобни лунни плацдарми за бъдещи възможности за практическо приложение“.

Работа по разработването на Луната до 2040 г., авторите са разделили на три етапа.

В годините 2016-2025 се планира изпращането на безпилотните междупланетни станции „Луна -25?, „Луна -26?, „Луна -27? и „Луна -28?.

Целите на тези устройства е избор на най-перспективните райони около Южния полюс на Луната за бъдещото разгръщане на полигон и лунна база – пише „Известия“ .

Във втората фаза – 2028-2030 г.  е планирано да се осъществят пилотирани експедиции до орбитата на Луната, без кацане на повърхността – за тази цел корпорацията „Енергия“ вече създава пилотиран космически кораб.

Третият етап (2030-2040) „включва посещение на космонавтите на потенциална област за разполагане на лунния полигон и първото разгръщане на инфраструктурни елементи от лунен материал. Предлага се да  започне изграждането на елементите на лунна  астрономическа обсерватория, както и съоръжения за наблюдение на Земята“.

3 thoughts on “Русия ще започне колонизация на Луната през 2030 г.

  1. Ама ще е МНОГО ПО-ДОБРЕ да се Сакратят сроковете с 10 ГОДИНИ!

  2. Това добре,но съкратите сроковете с 10 години,за да успеете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *