Кои продукти може да заменят кафето

kafeКафето и енергийните напитки вече са станали за нас най-добрите приятели, което, за съжаление , не винаги е от полза за организма. Експерти от Европейската диетична асоциация определят три продукта, които помагат за ободряване без излишно възбуждане на нервната система, пише lady.siteua.org .

1. Първото място е за зеления чай . Той съдържа теанин,  способен да усилва активността на мозъка. Освен това кофеин и катехин се съдържат в зеления чай в по-голямо количество, отколкото в кафето , но действат  по-меко. Действието на чаша зелен чай трае почти половин ден и много рядко води до прекомерна възбуда.

2 . Второ място, колкото и да е  странно, може да се даде на постното говеждо, а и на  пилешкото и пуешкото. Такова месо съдържа много протеини и аминокиселини , които влияят върху нивото на допамина и норадреналина.
Тези хормони помагат за доброто настроение и укрепват  силата. Консумацията на постно месо поне три пъти на седмица по 150 г увеличава количеството на желязото в кръвта.

3. Тъмният горчив шоколад подобрява концентрацията. 40 грама тъмен шоколад има ефекта на 200 грама червено вино. За активиране работата на мозъка може да се ползва и какао (какаото понижава кръвното налягане и е по-полезно за хипертониците от кафето) .

One thought on “Кои продукти може да заменят кафето

  1. …ами те и с пластмасови ( гумени ) кукли се опитват да заменят жената … но не става , не става …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *