Художничка създаде спрей за заличаване на следи от ДНК

Художничка от Ню Йорк обяви създаването на спрей, който може да премахне всички следи от ДНК , които хората оставят на обществени места. В предишен свой проект тя възстановяваше облика на непознати хора,  по намерени на улицата фасове  и дъвки .

INVISIBLE_ONE_0Комплект от два спрея „Erase“ и „Replace“ 

Новият продукт, който авторите са нарекли „Invisible“, е набор от два спрея. Единият от тях – „Erase“ унищожава  99.5% от  следи на ДНК, останали под формата на пръстови отпечатъци, слюнка или коса . Другият – „Replace“ унищожава оставащите 0.5%.

Идеята на спрея е, че всеки има право на защита на личните данни: съдържанието на електронна поща, телефонни обаждания и SMS – и, и, разбира се, свпоите гени.

dna-erasing-spray-2 Хедър Дюи-Хагбърг, художник и основател на BioGenFutures

Компанията BioGenFutures  рекламира новия си продукт като средство „за защита на личната информация и начин да се предотврати неоторизирано тестване на ДНК, без знанието на нейния собственик“.

Бях много загрижена от нарастването на възможността за генетично наблюдение над гражданите, казва Хедър. Мнозина се страхуват от електронно наблюдение, но от биологичен мониторинг все още  много малко хора се интересуват .

Научните методи, чрез които „Невидимката“ унищожава следи от ДНК, изобретателите все още не са разкрили. Иновацията трябва да се появи на пазара през юни тази година, а цената и ще бъде 99$.

Предишната работа на художничката « Stranger Visions » предизвика много дебати в обществото. Дюи-Хагбърг успя да създаде скулптурни портрети на непознати, като анализира тяхната ДНК , събрана по улиците от фасове , коса и дъвка.

Целта на Хедър е да докаже , че следи от ДНК,  оставени на пластмасова чаша или фас, позволяват да се възстанови външния вид на нейния собственик , както и да се получи друга важна информация за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *