Аспиринът е опасно и неефективно средство за хора без изявени болести

aspirin-Аспиринът е изключително популярно лекарство. Той облекчава възпаления, понижава температурата. Доказано е, че в минимални дози  подобрява реологичните*  свойства на кръвта, намалява степента на тромбите.

Комапнията  Bayer AG се опита да въведе съответните указания върху опаковките на аспирина, че лекарството може да се прилага и от хора без изявени заболявания. Въпреки това регулаторът отказа тази иновация:  аспирин трябва да се приема само въз основа на показания и след консултация с лекар.

Заслужава да се отбележи, че въпреки редица положителни свойства на лекарството, то има и сериозни  странични ефекти. Като киселина, аспирин утежнява дейността на стомаха при гастрит и пептична язва. Известни са случаи на вътрешни кръвоизливи при употреба на аспирин.

Като цяло , експертите са съгласни, че не трябва да се приема аспирин от здрави хора, които нямат прекаран  инфаркт. Някои лекари обаче не са съгласни с това мнение  и предписват лекарството на  повечето пациенти на средна и напреднала възраст.

* Реология –  дисциплина, която изучава течливостта на кръвта.

Бел. прев. : Аспиринът е доста опасно лекарство, лично съм потърпевш от него с два стомашни кръвоизлива. Така че внимавайте!

One thought on “Аспиринът е опасно и неефективно средство за хора без изявени болести

  1. Да бе Аспиринът има едно много опасно качество „за кого ли“ Безбожно евтин е да му се не види.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *