Смъртоносен „камилски вирус“ покосява хората по цял свят

Camel_ChewingЛекарите в  индонезийската провинция Северна Суматра съобщиха за,  вероятно,  първата жертва в страната на  разпространяващия  по целия свят от Близкия изток нов коронавирус MERS – CoV („камилски грип“), пише  вестник The Jakarta Globe .

Починал е  54 -годишен жител на провинцията, който се е завърнал в страната миналата седмица, след като е бил на поклонение в Саудитска Арабия; той умира два часа след като е постъпил в болницата. Подозираме, че жертвата е била заразена с MERS във връзка със симптомите на болестта- затруднено дишане и висока температура  – каза Luhur Suroso , лекар в болница Адам Малик в гр. Медан  Северна Суматра . Семейството на починалия не е дало разрешение на лекарите да вземат тъканни проби за анализ, допълни лекарят .

В карантинното отделение на болницата е и 50 -годишен жител на Медан, който също се е завърнал от Саудитска Арабия, съобщи в сряда вестник Jakarta Post.  Тя има симптоми, които показват, че болестта е MERS, – каза Suroso .

Според Световната здравна организация, на 5 април 2014 г. общият брой на лабораторно потвърдени случаи на заразяване на хора с MERS – CoV , който за първи път е открит през септември 2012 г. в Саудитска Арабия достигна 497 в световен мащаб, включително и 131 смъртни случая.

Случаи на коронавирусни заболявания са регистрирани в Саудитска Арабия , Обединените арабски емирства , Катар , Йордания, Кувейт , Египет , Йемен, Великобритания , Тунис , Оман , Франция , Германия , Гърция, Италия, Малайзия , Филипините и САЩ. Най-голям брой случаи са докладвани в Саудитска Арабия – 414, включително 115 смъртни случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *