Швейцария се сбогува с банковата тайна

banka-taynaШвейцария се присъедини към споразумението за обмен на данни с ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие), пише Иво Каици във вестник Corriere Della Sera.

„Швейцария е поела ангажимент за автоматичен обмен на фискална информация, като по този начин ускорява премахване на банковата тайна , използвана от чужденци, за да избегнат плащането на данъци. Това съобщение дойде след срещата на министрите от ОИСР в Париж , където подобно споразумение е подписано от  34 държави  със Сингапур – още едно от международните данъчни убежища“ – се казва в статията .

„Задълженията на такъв голям брой държави, които приемат нови глобални стандарти са още една стъпка напред в предотвратяването на укриването на данъци“ – каза испанският секретар на ОИСР Ангел Гурия.

Правителство в Берн отбележи, че е участвало в изготвянето на текста на документа. Автоматичен обмен на данни ще започне след като съгласувания документ бъде внесен в законодателството на отделните държави.

Банките ще бъдат задължени да съгласуват своите процедури и компютърни системи, и по този начин отпада нуждата от исканията на прокурората, за да се получи информация за лицата, укриващи данъци и капитали, скрити в Швейцария , Сингапур и други данъчни убежища, пише авторът.

Също така стана известно, че в Брюксел  28 финансови  министри са потвърдили ангажимента си да въведат данък върху финансовите транзакции „не по-късно от“ януари 2016 г., добавя изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *