НС ще проучва срещите на президента с ръководители от ЕРП

200px-Rosen_Plevneliev_02Парламентът прие предложението на „Атака“ и ще обсъди дали да бъде създадена временна комисия, която да проучи срещи на президента Росен Плевнелиев с ръководни кадри от енергоразпределителните дружества. Това ще бъде първа точка в утрешното заседание на Народното събрание.

Ако бъде гласувано създаването на тази временна анкетна комисия, тя ще има за задача да обясни всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите с лиценз на ДКЕВР, за разпределяне, снабдяване с електроенергия, а също и на дружества, концесионери на добив на природни богатства, както и неаргументирани контакти на държавния глава с ръководни кадри от електроразпределителните дружества. Депутатът от „Атака“ Илиян Тодоров подчерта:

Защо определени фигури, държавни фигури, в лицето на президента главно, са се срещали с висши представители на енергоразпределителните дружества в България и на фирми, които добиват подземни богатства на територията на Република България. Българското общество трябва да знае какво точно се е говорило на тези срещи и какво е било уговаряно там.

Народните представители отхвърлиха включването в седмичната програма на промени в Закона за народната просвета, които предвиждат за родители, чиито деца нямат място в детските градини, да получават месечни обезщетения. Законопроектът беше внесен преди година от народните представители на левицата Борис Цветков и Георги Кадиев.

Отхвърлено беше и предложението на ГЕРБ да бъде изслушан спортният министър Марияна Георгиева за разпределение на средствата за спортни площадки и съоръжения.

Народното събрание прекрати правомощията на депутата от Коалиция за България Атанас Папаризов. Съгласно регистъра на ЦИК Папаризов трябваше да заеме овакантеното депутатско място от Петър Курумбашев. Атанас Папаризов е подал заявление, с което е заявил, че няма да положи клетва като народен представител и иска правомощията му да бъдат прекратени. В края на април кабинетът определи Атанас Папаризов за представител на България пред Световната търговска организация със седалище в Женева.

БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *