НАТО обсъжда създаването на военни бази в Източна Европа

natoНа фона на влошаване на ситуацията в Украйна, страните- членки на НАТО може да обмислят възможността за постоянно разполагане на войски в Източна Европа, цитира Ройтерс думите на началника на обединените сили на НАТО в Европа, американския  генерал Филип Бридлав .

Както припомня агенцията, в момента войските на НАТО се намират в Източна Европа въз основа на краткосрочни ротации, но тази практика трябва да приключи до края на 2014 година.

„Мисля, че (постоянното разполагане на войски на НАТО в Източна Европа) е това, което трябва да обмисли, и ние ще внесем  това на обсъждане пред   лидерите на нашите страни, за да видим към какво ще доведе“ – каза Бридлав по време на пресконференция в Отава, Канада .

По-рано ръководителят на Министерството на отбраната на Русия Сергей Шойгу на отбраната обяви за „безпрецедентно“ увеличение на активността на въоръжените сили на САЩ и НАТО в Източна Европа до  руските граници.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви преди няколко дни, че  „Русия сега се държи повече като враг, а не като партньор“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *