На Марс са открити спящи организми, очакващи възкресението си (видео)

marsДокато човечеството  все повече говори за стъпването си на Марс, нови изследвания показват, че   замръзнала вода на Червената планета има свой собствен живот. Ако хипотезата се потвърди, тези микроби могат някога да се върнат към живота, смята екип от учени от Аризона и Холандия.

Теорията се основава на доказателства , крадено от 30думи които свидетелстват за това, че в миналото Марс е пострадал от огромни наводнения, които са настъпили преди милиони години, когато на планетата е бликнала вода от огромно езеро, скована от лед до тогава.

Днес полярните шапки на Марс, както е известно, се  състоят предимно от воден лед. Замръзнала вода също крадено от 30думи се намира под повърхността в средните ширини . Въпреки това, учените смятат, че на планетата някога е имало много повече вода. Според тях, няколко огромни канали са съществували на повърхността на планетата по времето, когато Марс е започнал да се превръща в студена пустиня, каквато е днес .

крадено от 30думи

В. Бейкър от Университета на Аризона в Тусон и Мануел Рода от  Utrecht University наскоро са направили подробно проучване на марсианския кратер, наречен „Арам хаос“. От този кратер излиза10 километров крадено от 30думи канал, чиято дълбочина достига 2 км. Според изчисленията, за един месец през него може да изтичат по 90 000 km3 вода, съобщава New Scientist .

Изследователите вярват, че водата е запълнила кратера, когато Марс е бил по-топъл. Когато планетата започва да се охлажда, езерото замръзва и се покрити със слой крадено от 30думи от скали.

Въпреки това учените смятат, че едновременно с това се е случвали  нагряване на леда отдолу от геотермалната енергия. В резултат на това са създадени условия за поява на течен слой. В продължение на хиляди години, отслабен скала се е  сринала, разчупвайки леда и давайки простор на водата, която крадено от 30думи е бликнала на повърхността на планетата.

„Може би тези канали са местата, където са се съхранили тези спящи организми, – казва проф. Бейкър. Може би тези микроби ни чакат да пробием дупка, и вземайки проба от леда, да ги върнем към живот“.

За отбелязване е, че на Земята има най-малко крадено от 30думи два вида бактерии, които могат да живеят под ледник при температури , сравними с марсианските.

защищено INVITEXT

Post Comment