Притча за ангела, който изпълнява желания

angelВ древни времена живял обикновен човек, който вярвал в Бог и се опитвал да не греши. Но не  вярвал в Бога толкова, че да се откаже от материалния живот и да пожелае духовното царство. А в залеза на живота му се появило ярко създание, и старецът чул добрия му глас:

– Аз съм ангелът, който изпълнява желанията на хората. Това е моето служение на Бога. Кажи ми какво искаш ? Желанието ти ще бъде изпълнено.

И старецът казал с дрезгав, измъчен глас:
– В този живот бях болен и много страдах, защото тялото ми бе слабо. В следващия си живот искам силно и здраво тяло …

И той получил в следващия си живот силно и здраво тяло. Но така се случило , че   прекарал целия си живот в бедност,  трудно било да изхрани голямото си тяло, така че през целия си живот страдал от глад. Така, гладен , той умирал в леглото си, когато ангелът, изпълняващ желания  се появил отново:
– Имаш ли някакво желание?
– Да, – казал старецът , аз искам в следващия живот , в допълнение към по- силно и здраво тяло , да имам много злато и да не знам какво е  бедност.

Така, в следващия си живот, той имал много пари, силно и здраво тяло. Какво повече може да иска една ? Но бил огорчен, че не намерил достойна жена , с която да  може да споделят радостите на семейния живот.

Когато дошъл часа на смъртта, ангелът  отново се появил и попитал дали има желание, което е готов да изпълни. Този път старецът отговорил:
– В следващия живот , в допълнение към силно тяло и богатството, искам добра съпруга …

Желанието било изпълнено точно. В младостта си мъжът се оженил за красиво и достойно момиче. Те  имали много пари , добро здраве и всичко необходимо за един щастлив живот. Но жена му починала рано, а останалите три четвърти от живота си мъжът оплаквал загубата и, знаейки, че няма да  намери някоя по-добра от нея.

Ронейки горчиви сълзи преди смъртта си, той отново видял ангела, който изпълнява всички желания на хората. И той поискал, освен всичко друго  съпругата му да  живее дълго време.

Ангелът изпълнил точно това, което душата на умиращия старец поискала. И в новия живот съпругата му живяла  много дълго … Толкова дълго, че вече старец, той се влюбва в много по-млада жена, и заради нея захвърля вярната си съпруга. Но станало така, че новата му млада съпруга откраднала цялото  злато и пари , и изчезнала с някакъв млад мъж в неизвестна посока.

В непоносимо страдание старецът отишъл в гората и до края си живота си живял в  изоставена хижа в пълно отричане от всичко, хранейки се с това, което Бог изпраща. Всеки ден той се молил часове в опит да разбере смисъла на живота.

И тогава, преди   смъртта му, отново се явил ангелът, който изпълнява  желания, и попитал:
– Искаш ли нещо друго?

Старецът го погледнал мрачно и казал:
– Винаги ми давашее точно това, което съм поръчал. Но винаги се сблъсквах с нови проблеми и страдания . Спомних си предишните си животи и желания , които ти  изпълни. Каквото и да исках, това  винаги се обръщаше срещу мен. Това е капан .

– Нямаш ли наистина вече никакви желания ? – попитал  ангелът.
Да, – казал старецът,  -искам да се върна към Бога.
– Съжалявам – отвърнал ангел – но аз изпълнявам само материални желания.

От очите на стареца покапали горчиви сълзи.
– Не можеш ли да ми помогнеш ? – с тъжен  глас попитал той.
– Аз не мога. Това не е по силите ми . Но ти не се притеснявай. Духовните желания изпълнява самия Бог . Желанието ти ще бъде изпълнено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *